35271  27. 2. 2012 19:18:05 - martinmartin

Varikokéla

Dobrý deň,
chcel by som sa spytat ci je operacia varikokely nutna aj ked necitim bolesti len sem tam mierny tlak . Z operacie nemam dobry pocit lebo ked tak citam tak niektorim to nepomohlo a je to horsie ako pred operaciou a to ma odradza . Tlak v podbrušku citim len pri posilnovani a semennik na ktorom mam varikokelu je mensi co sa cudujem lebo u kazdeho co som cital to bolo zatial opačne ze semennik s varikokelou je vacsi. Vopred dakujem

Specialista   Specialista [Internista]
Dobrý den,
Ano, až na výjimky je nutné varikokélu operovat, neboť může při dlouhodobém neřešení způsobovat problémy s plodností, až neplodnost a také může souviset v budoucnu s poruchami erekce. Posilování je v případě prokázané varikokély krajně nevhodné a nedoporučuje se ! Zmenšení varlete je v důledku porušení cirkulace krve (varle není zprávně vyživováno), tím dochází k atrofii (zmenšení) varlete, které již nemusí být zcela funkční. Ve Vašem případě bych tedy doporučoval zákrok podstoupit co nejdříve. Zvětšení varlete po operaci vzniká v důsledku vzniku hydrokély (vodní kýly), která je nejčastější pooperační komplikací. Pravděpodobnost výskytu záleží na metodě provedení. Průměrně dochází k pooperačnímu vzniku hydrokély v cca 5% případů.

Komentáře uživatelů ...

martinmartin
1. 3. 2012 17:20:04
aku metodu by ste odporučali?
martinmartin
1. 3. 2012 17:23:35
a po operacii mozem posilnovat kludne dalej nie?
Specialista [Internista]
3. 3. 2012 14:39:30
Min. 4týdny po operaci je nutné se vyvarovat zvedání těžkých břemen tj. i posilovní. 4 týdny je minimální doba, osobně doporučuji 6-12týdnů. Čím dříve s posilováním opět začnete, tím je větší pravděpodobnost možné recidivy. Na metody provedení samotného zákroku se ptejte prosím Vašeho ošetřujícího lékaře, který popíše výhody a nevýhody jednotlivých metod.

Vyrážky Varlata Varikokéla Hydrokéla Fimóza, Předkožka Hirsuties papillaris Fordyce's spot