35871  15. 3. 2012 20:14:12 - sima1973

Časté hysterické vztekání 3 letého dítěte

Dobrý den,
potřebovala bych poradit s mojí 3,5 letou dcerou. Již delší dobu trpí častými a silnými záchvaty vzteku. Stačí maličkost a začne se strašně vztekat, řve a vše neguje. Nepomáhá nic. Přiznám se, že ani na zadek, nepomůže ani studená voda do obličeje, co jí říkáme v ten moment vůbec nevnímá, pořád si jede jen to svoje a šíleně řve, buší do věcí.Začala jsem zkoušet "metodu pevného objetí", ale v případě, že je v největším záchvatu vzteku, nelze aplikovat, musím vždy počkat až se aspoň trochu uklidní a pak ji silou k sobě přivinu. Většinou se do čtvrt hodiny uklidní, ale někdy stačí zas jen maličkost a už se zase vzteká. Je to silně vyčerpávající pro celou rodinu. Nevím jak těmto vztekům předcházet. Když je unavená, je to samozřejmě ještě horší.
Děkuji za každou radu. Simona

Mgr.Vrankova   Mgr.Vrankova [Psycholog]
Dobrý deň.
Zvládanie obdobia vzdoru môže byť naozaj veľmi náročné pre všetkých zúčastnených. Popísala ste viacero metód, ktorými ste sa to pokúsili zvládnuť. Na každé dieťa môžu platiť rôzne veci. To čo sa neodporúča je - dieťa trestať. Obdobie vzdoru nie je neposlušnosť, ani prejav toho, že by Vás nemalo rado. Niečo sa tým snaží dať najavo - môže to byť sebapresadzovanie, hnev na seba, že ešte všetko nezvláda ako by chcelo, ale reakcia na stratu bábätkovského postavenia, atď. Napadli ma dve veci, ktoré ešte môžete vyskúšať - nejakú paradoxnú reakciu - teda napríklad smiech, povedať niečo vtipné, alebo sa zamerať na niečo úplne iné. Dôležité je, aby ste dieťaťu nebránili v samostatnosti, ale ani mu nedali konaním najavo, že môže všetko. Teda musíte za svojím rozhodnutím stáť. Ak teda poviete, že sa idú umývať zuby, dieťa spraví výstup a Vy ustúpite, že ešte môže chvíľu sledovať TV, len v ňom jeho správanie posilníte. No a druhá vec ma napadla aj z vlastnej skúsenosti - proste ju pošlite do jej izby (alebo vedľajšej), nech tam svoj hnev vybije, k tomu jej môžete dať komentár "tu sa môžeš hnevať a vyzúriť, a keď ťa to prejde, vráť sa medzi nás". Veľa trpezlivosti a držím palce!

Komentáře uživatelů ...

mariana1
16. 3. 2012 19:41:14
toto robi aj moja 2rocna dcera, som zvedava na odpoved od odbornika
alik011
20. 3. 2012 20:15:46
toto robila aj dcéra mojej sestry, ked bola mala , tak sa hnevala až jej modreli pery až raz ju švagor chytil a strčil pod studňu /bolo to v lete / a napumpoval na ňu vodu a od vtedy bol svatý pokoj...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy