35984  20. 3. 2012 10:36:47 - Zuja

Mykoplazmy, ureaplazmy

Dobrý deň,
chcem sa spytat, ako sa moze muz nakazit na mykoplazmy a ureaplazmy - okrem pohlavneho styku. S partnerom sme liecili najskor mykoplazmy, po prelieceni a kontrole sa u nas objavili ureaplazmy. Sme si navzajom verni, ja uz nechodim ani do bazena, sauny ale partner ma povolanie, pri ktorom musi pravidelne do bazena.
Je moznost nakazenia v bazene, pripadne sauny aj u muzov? Ako inak sa daju tieto parazity este dostat? Da sa preniest tento parazit na zachode spolocnym pouzivanim (v domacnosti - moze to odo mna chytit mama, sestra, ked pouzivame spolocne wc) ?
Vopred Vam dakujem za radu a pomoc.

Specialista   Specialista [Internista]
Dobrý den,
Mykoplasmatické infekce se přenášejí výhradně sex. kontaktem (v drtivé většině pohl. stykem, ojediněle možný přenos i orálně). Přenos přes WC není možný, můžete tedy zůstat klidná. V každém případě sama přítomnost ureaplazmy není indikací k léčbě, neboť promořenost sex. aktivní populace se pohybuje kolem cca 50%. ATb léčba se provádí pouze při obtížích. Lékem první volby jsou pak tetracyklinová ATB 100mg po 12h následujích 7 dní.

Komentáře uživatelů ...

Zuja
23. 3. 2012 11:48:32
Dakujem za odpoved, pan doktor. Chcela by som otehotniet a o mykoplazmach a ureaplazmach som sa docitala, ze mozu sposobit neplodnost, ak sa neliecia. Moj gynekolog mi predpisal ATB, takze sa teraz liecim, len stale neviem, kde sa mozem nakazit, kedze moj partner bol prelieceny, jeho testy vysli ciste a ja som po liecbe ATB mala pozitivne vysledky na ureaplazmy (ziaden sex.styk som od zaciatku liecby po testy nemala). Trapi ma tato situacia, ze idem z liecby jedneho parazita do liecby ineho parazita a vzhladom na to, ze by som chcela otehotniet bojim sa, ci to vobec bude mozne.
Specialista [Internista]
25. 3. 2012 13:14:21
Ureoplasma urelyticum způsobuje neplodnodnost pouze v ojediněných případech, takže opravdu není důvod se zbytečně obávat. Je možné resp. velmi pravděpoodbné, že infekce U byla přítomna již společně s M a pouze nebyla odhalena, ATB potom nemusely na ureaplasmata účinkovat, neboť mohou být k použitým ATB rezistetní. Jaká ATB jste užívala a jak dlouho léčba trvala? V případě, že byla nasazena tetracyklinová ATB a při kontrole stále přetrvává ureaplasmata, doporučím užít jiná ATB tj. např. Zanocin ev. Summamed. Přesné dávkovaní a délku léčby určí ošetřující lékař. V každém případě nejsou ureaplasmata pro případné těhotenství (nejsou-li tedy příčinnou neplodnosti) nebezpečná, neboť se vyskytují cca u 30-50% těhotných žen a nezpůsobují-li vám žádné obtíže, léčba nutná opravdu není.

Vyrážky Varlata Varikokéla Hydrokéla Fimóza, Předkožka Hirsuties papillaris Fordyce's spot