36449  5. 4. 2012 11:06:27 - Eragon

Bělavá ložiska na předkožce

Dobrý den.
Už delší dobu se potýkám se světlými flíčky nebo ložisky, které se mi objevily na předkožce. Kožní lékař mi diagnostikoval Lichen sclerosus et atropchicus. Chtěl jsem se zeptat, zda není možné, že by to bylo i něco jiného. Ložiska nebolí, ale způsobují jakousi těsnost předkožky při přetahování přes žalud. Byl mi předpsán Protopic, ale když jsem si přečetl příbalovou informaci, mám z toho obavy. Lék údajně může způsobit zhoubné nádory, a až v 50% se vytváří vyrážka. Nemluvě o tom, že se mast aplikuje na suchá místa a mimo sliznice. Začínám v souvislosti s tím mít jisté obavy. Pokud se jedná skutečně o Lichen, je možné to řešit jinak než tímto lékem nebo případnou obřízkou?

Obsah fotografie je nevhodný osobám mladším 18-ti let.

Bělavá ložiska na předkožce

Specialista   Specialista [Internista]
Dobrý den,
Ve Vašem případě bych konzultoval situaci i s urologem, který se k problému též vyjádří. Protopic je obvykle dobře snášen, nežádoucí účinky se v drtivé většině vyskytují při působení UV záření. Přímá souvislost s užíváním léku a vzniku nádorových onemocnění, prokázána nebyla. Lichen sclerosus et atrophicus se léčí primárně kortikosteroidy s kombinací krémů obsahující vit. A a E. Je ovšem nutné podotknout, že léčba je dlouhodobá a nejistá, navíc dochází k jizvení tkáně, které může vyústit k fimóze (zúžení předkožky), což je pravděpodobně již váš případ. Nachází-li se lichen sclerosus et atrophicus na předkožce, kde v drtivé vetšině případů způsobuje zmiňovanou fimózu, doporučím podstoupit obřízku, která problém vyřeší.

Komentáře uživatelů ...

Bader
5. 4. 2012 13:11:33
Lekárovi by ste mal dôverovať. Váš stav tu ťažko niekto posúdi. Lekár to priamo videl, preto vám poradil takúto liečbu. Ak máte pochybnosti skúste ešte iného kožného lekára.
Eragon
5. 4. 2012 14:54:05
Lékaři samozřejmě důvěřuji. Než ale začnu s užíváním "rizikového" léku či dokonce samotné obřízky, o kterou skutečně nestojím, chci znát všechny možnosti. Proto se ptám také zde, kde doufám v reakci odorníků na můj dotaz. Jestli totiž budu muset podstoupit cirkumcizi, chci vědět, že ji nepodstupuji zbytečně a že jsem udělal vše pro to, abych se jí vyhnul.
Bader
5. 4. 2012 20:26:40
Máte pravdu. Skúste počkať na radu odborníka, alebo ozaj skúste ešte iného kožného.

Vyrážky Varlata Varikokéla Hydrokéla Fimóza, Předkožka Hirsuties papillaris Fordyce's spot