36612  10. 4. 2012 13:23:07 - anonym93

Jen alkohol?

Dobrý den,
je mi 19 let, za 14 dní mě čeká maturita (praktická, a pak písemná za 3 týdny a ještě ústní). Den co den co jsem blíž k matuře, tak mám čím dál větší stres a strach z toho.
Včera bylo Velikonoční pondělí a jak to tak chodí, tak jsem jako většila lidí co navštěvuje známé trochu pil i alkohol (s pitím alkoholu nejsem uplně začátečník, 6 piv mě dostane maximálně do nálady a špatně mi z toho neni, u vína a u dalších alkoholických nápojů je to stejné, vypiju toho dost a nedělá mi to žádný problém, jen párkrát se mi stalo, že jsem to dost přehnal a pak jsem to musel vyzvracet, ale nikdy se mi nestalo to co včera...). Ráno kolem 8:00 jsem doma posnídal sice teho nebylo moc, ale posnídal jsem. Kolem 9:00 jsem požil první alkohol jednu ,,štamprlu" slivovice, pak asi další půl hodiny nic a pak jsem měl další, a tak jsem to zopakoval asi ještě 2x a potom jsem začal pit bílé víno za 2,5 hodiny jsem vypil asi 4 skleničky bílého vína, poslední dvě jsem zapíjel minerálkou. Nepil jsem jen alkohol a furt jsem se to snažil zajíst (zákusky, chlebíčky, brambůrky, oříšky, mandle...). Ted k tomu co se mi stalo. Kolem 12:30 asi půlhodiny po tom co jsem vypil poslední skleničku vína (cca za 3 hodiny jsem vypil "jen" 4x slivovici a 4 sklenky vína), jsem byl u známých pozván na oběd (nebylo mi zle a jen jsem byl trochu připitý proto jsem s tím skončil) pojedl jsem oběd, pak jsem ještě chvíli poseděl a vykládal si se známýma a z ničeho nic mám "okno" vůbec nevím co bylo dál, pak mám v hlavě útržek že jsem byl ještě u jedné známé (nebyl jsem sám tak jsem se tam nějak dostal asi) a pak jen chvilkový útržek, jak mě doprovází známý dom... pak jsem se probudil večer kolem 20:00 v postely (vím z vykládání mé mamky, že jsem byl normálně přivědomí a jen jsem byl napitý tak proto jsem si šel lehnout) Nikdy v životě se mi to nestalo, nevím jak je to možné, nejde to nějak spojit s tím, že jsem docela dost psychicky oslabený z matury a nebo ze stresu, že jsem zničeho nic upadl do ,,tmy" nebo jak se to dá nazvat stav, kdy vůbec nevíte o světě, ale ovládáte se?
Sice nepatřím k těm co musí každý týden sedět v hospodě a nebo k těm co bez alkoholu nemůžou žit, ale i tak si myslím, že mám o dost větší výdrž než ti co nikdy nepili a poznám, kdy mám dost. I když to zní divně, nemyslím si, že by mě tak ,,málo" alkoholu mohlo dostat do takového stavu, který jsem nikdy dřív nezažil. I když jsem se jednou chtěl opit (a podařilo se mi to), tak jsem maximálně zvracel a byl jsem trochu mimo, ale "jen" 1hodinu jsem si napamatoval uplně celou a dopodrobností, ale jindy jsem "okno" neměl. Spíš mě udivovalo, když mi někdo vykládal, že si nepamatuje co dělal celý večer, protože já jsem to nikdy nezažil ať jsem pil sebevíc a mixoval jakýkoliv alkohol. Děkuji moc za jakékoliv vysvětlení, protože já už doopravdy nevím, jak si to vysvětlit.

Mgr.Vrankova   Mgr.Vrankova [Psycholog]
Milý Anonym,
nemyslím si, že v 19-tich rokoch piť od rána, alebo za tri hodiny vypiť 4 poháre vína a 4 slivovice v bežnom dni je úplne o.k. Vy sa veľmi čudujete svojmu stavu, popisujete, že máte veľkú výdrž a celému tomuto nerozumiete. Myslíte, že závislí ľudia majú hneď od začiatku okná, či hneď od začiatku nemajú nad pitím kontrolu? Vôbec nie! Všetko je raz po prvý krát. Neupokojujte sa tým, že ste bol vyčerpaný, či mal toho veľa. Je možné, že ste sa proste dostal na ďalší level a bude sa Vám to stávať už častejšie. Dajte na seba pozor, lebo znovu opakujem - pitie ako ho popisujete nie je normálne! Držte sa!

Komentáře uživatelů ...

Bader
10. 4. 2012 14:36:52
Telo nie je stroj. Reaguje na jednotlivé podnety rôzne. Vo vašom prípade za uvedený stav môže psychika, stres a celkové vyčerpanie. Ak by ste bol oddýchnutý a v pohode reakcia vášho tela bude iná. Časom si to uvedomíte i sám. Ale myslím, že pokusy nemusíte robiť.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy