36623  10. 4. 2012 18:00:59 - Mielky

Nekompromisní a manipulativní partner

Dobrý den,
mám problém s přítelem. Jsme spolu již rok a půl. Jemu je 21 a mě 19. Začátky byli úžasné a bezproblémové. Nicméně ted je to již půl roku, co mi všechno zakazuje. Přítel je úžasný, hodný a milý a velmi ochotný. Ale co se týče toho co chci já, je pro něj tabu. Je extrémně žárlivý takže jenom náznak pozdravu jinému muži (či dokonce spolužákovi ze základní školy), pro něj znamená že je to jeho sok a musí si mě bránit, ikdyž k tomu není důvod. Neakceptuje to co chci já, doted sem to přecházela, začínalo to pomaličku ale stupňuje se to. Nejdříve mu začali vadit moje páteční "párty" s kamarádkama. Teď kamarádky nesmím vídat vůbec, a když už tak v tom čase, kdy on semnou nemůže jeho volný čas trávit, abych náhodou nezanedbávala dobu, který můžu strávit s ním. Vadí mu když si změnim styl oblékání, a místo vytahané sportovní mikiny vytáhnu elegantní svetřík. Prý nechce, abych se oblíkala jinak než jen sportovně. Co se týče vzhledu, vynadal mi když mi kadeřnice udělala světlejší melír než jsem chtěla, či dokonce když jsem si nechala píchnout další naušnici - kterou jsem chtěla již od základní školy. Dává mi různá ultimáta - buď já nebo to. Neumí navrhnout kompromis, a jak není po jeho, už vyhrožuje trvalým koncem. Nevím, je toho o dost víc. Když něco chce řešit on, musí to být hned. Ale jak najdu v něčem problém já, tak nekomentuje, nasere se a začne mě ignorovat. Není s ním normální domluva. Jinak je úžasnej. A teď ? uvažujeme po mojí maturitě o společném bydlení. Nevím zda je to dobrý nápad. Nechci skončit jako domácí puťka, která nesmí mít kamarádky a nesmí si oblékat co se jí líbí. Ale zároveň ho nechci poslat k vodě, rok a půl je dlouhá doba, záleží mi na něm a miluji ho. Ale opravdu již nevím jak a co mám dělat, protože všechno co udělám je prakticky k ničemu.

Mgr.Vrankova   Mgr.Vrankova [Psycholog]
Dobrý deň.
Úplne súhlasím s názorom Lily nižšie uvedeným. Určite nateraz v žiadnom prípade nerobte ten krok so spoločným bývaním. Ak máte pocit, že je úžasný, a že Vám stojí za to za neho bojovať, máte len jednu možnosť - a tou je neustále ho konfrontovať s tým, že Vám toto, čo sa deje nevyhuvuje. Krásne ste to nazvala ako manipuláciu - o to ťažšie je s tým bojovať, pretože manipulátori sú neuveriteľne presvedčiví vo svojich dôvodoch. Postavte si sama pre seba hranice, za ktoré nechcete ísť a dôsledne to dodržiavajte. Uvedomte si, že nemáte na výber, lebo ako sa podriadite, bude sa to len stupňovať. Tým, že mu dáte najavo, že takto ďalej nie, môžete zistiť i hĺbku jeho problému, pretože toto jeho správanie už problém je. 1,5 roka je stále obdobie zamilovanosti, neurobte niečo, čo neskôr budete ľutovať. Držím palce!

Komentáře uživatelů ...

lily151
10. 4. 2012 20:21:10
Slecna,ako mozete pisat, ze je niekto uzasny a zaroven opisovat ake uplne sialenosti vam robi?Nad spolocnym byvanim ani neuvazujte. Skoncite presne tak ako pisete-domaca putka,ktora nic nemoze. Takato povaha moze prejst do fyzickych utokov na vas, ak nebudete robit,co chce. Rok a pol vobec nie je dlha doba, mozno v 19 sa vam to zda, ale dovod na to s nim zostat to nie je. Jeho dominantne spravanie sa bude stupnovat a neda sa predvidat kam az zajde. Okamzite od neho utekajte, nespravte hlupost typu spolocny majetok, dieta,lebo uz nebude cesty prec. Mozno mi neverite...ale skuste si najst podobne temy na diskusnych forach. Takyto muz sa nezmeni. Nikdy. To si musite uvedomit a cim skor,tym lepsie.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy