37113  25. 4. 2012 18:52:19 - Tomek

Nádor na semenníku

Dobrý deň.
Na ľavom semenníku, skôr z vnútornej strany som si nahmatal hrčku. Bol som s tým na vyšetrení u urológa a momentálne mám už za sebou celkový odber krvi, interné a ARO. Mám pár dní pred hospitalizáciou. Lekár skonštatoval, že na 90% pôjde ľavý semenník preč. Mám ešte len 24 rokov a chcel by som sa opýtať, či je možné len s jedným semenníkom viesť plnohodnotný sexuálny život, resp. či tým nebude ohrozená plodnosť. Je tu možnosť, že v budúcnosti by sa mohol nádor objaviť aj na druhom semenníku? Čo sa týka výsledkov krvných testov, tak tam by ma zaujímalo, ktoré z toho veľkého množstva skratiek a hodnôt sú dôležité pri určovaní, či v tele sú nádorové bunky? Ďakujem Vám za odpoveď. Držte palce, operácia bude pravdepodobne 30.4.2012. Snáď budem už v poriadku a nebudú ďalšie problémy. S pozdravom Tomáš.

Specialista   Specialista [Internista]
Dobrý den,
Krevní testy jsou spíše orientační, neboť pro potvrzení jsou potřebné další vyšetření vč. biopsie. Dle krevních testů se tudíž přesná diagnóza určit nedá. Ve výsledcích se zaměřte na hCG, AFP, jejíchž zvýšení je právě typické při národových onemocnění varlat, jde o tvz. tumor markery. Sledují se též doplňkové tumor markery, především LDH, PLAP, NSE, TK. Zkratky Vám pravděpodobně nic neřeknou. Pro podrobnější informace, můžete přiložit výsledky lab. vyšetření (nový dotaz) a já se na ně podívám. V případě odebrání jednoho varlete je zachována plodnost a sex. život by měl zůstat nedotčen. V každém případě doporučím před samotným zákrokem uložit sperma do spermabanky, neboť případná léčba,(jde-li o zhoubný nádor), může způsobit poškození spermatogeneze i v druhém varleti, navíc v případě úrazu varlete v budoucnosti se vystavujete též riziku neplodnosti. Držím Vám palce a budu rád, když se po zákroku ozvete.

Komentáře uživatelů ...

Bader
25. 4. 2012 19:40:42
Semenníky sú párový orgán a v podstate každý plní tu istú úlohu a dokážu to i samostatne. Neviem aký je dôvod, že vám jeden zoberú ale s i len s jedným je možné viesť plnohodnotný sex. život. Plodnosť by mal byť tiaž zachovaná ak vaša choroba neovplyvnila oba semenníky. Teda ak je druhý zdravý nemáte sa čoho obávať. Prognózy o vašom stave a ďalšie otázky vám povie až lekár po zákroku a po výsledku z histológie. Verím, že všetko dobre dopadne, palce budeme držať a ak sa vám bude chcieť ozvite sa PO.
Tomek
25. 4. 2012 19:56:39
Ten semenník mi pravdepodobne chcú odobrať preto, lebo tá vec, čo tam rastie, rastie dovnútra semenníka a má priemer 15mm. Ja som si to zistil asi pred mesiacom. Nedá sa zhruba odhadnúť, ako dlho to tam je, keď to má takú veľkosť?
Specialista [Internista]
27. 4. 2012 10:47:09
Tomek - 25.4.2012 19:56:39 - Přes internet to nelze. Na tuto skutečnost se ptejte prosím svého OL.

Vyrážky Varlata Varikokéla Hydrokéla Fimóza, Předkožka Hirsuties papillaris Fordyce's spot