37231  29. 4. 2012 10:44:32 - mama18

Dítě má blok s čůrání na nočník

Dobrý den,
mám 2-letou hočičku. Od půl roku jsem ji dávala na nočník, krásně čůrala nškolikrát za den. Poslední půl rok jsem ji dávala i na záchod a všechno bez problému zvládala.Dokonce, když se probudila v noci a já se jí zeptala jestli chce na záchad, tak mi řekla ano nebo ne a taky se vyčůrala. Všechny kamarádky okolo mě básnily, jak jejich děti ve stejném věku už jsou bez plínek a tak jsem ji začala nechávat doma také bez a lehce ji kárat, když se počůrala. Jenže všechno se otočilo, malá se mi blokla a teď nechce na nočník a na záchod už vůbec ne. Když ji udržím na nočníku, tak se nikdy nevyčůrá a na otázku, zda se jí chce čůrat vždy odpoví "ne" a v zápětí se počůrá do plínky. Nevím, co s tím dělat, jsem zoufalá....Také jezdím jednou za měsíc na pár dní do školy a manžel s babičkou se o ní stará. Je pravda, že když jsem byla pryč, tak se to zhoršilo a jak jsem se vrátila, tak opět začala čůrat na nočník.Nicméně, teď jsme delší dobu doma a vše je špatně. Nevím, jestli je to nějaký psychický problém a nebo blok, že jsem na ni začala tlačit. Prosím o radu, jak ji opět přimět chodit na nočník a záchod bez odporu. Mockrát děkuji :)

Petulle   Petulle [Všeobecná sestra]
Příčinou může být také extrémně brzké učení na nočník. Pak je vždy zapotřebí obrovské trpělivosti rodičů a také důslednosti. Na malou netlačte, spíše jděte cestou pozitivní výchovy a motivace. Ukažte jí jak sedíte na záchodě, vysvětlete co tam děláte a proč, zodpovězte všechny otázky dítěte. Nehněvejte se na něj pokud se bude ptát na detaily nebo nebude mít zpočátku zájem.

Komentáře uživatelů ...

Bader
30. 4. 2012 5:13:20
Dobrý deň. Dobre ste určila je to malý psychický problém, ale bez obáv malá si to sama s vašou podporou vyrieši. To že od pol roka bola na nočníku to je ozaj dosť skoro. Je šikovná. Takže vie čo sa od nej chce. A chcela to. Teraz nechce, buďte tak dobrá rešpektujte to. Nehľadajte v tom žiadne iné vplyvy, alebo snáď niekoho nedôslednosť. Proste si to malá zmenila. A zmení to zas. len vy buďte trpezlivá. V žiadnom prípade ju neporovnávajte s inými deťmi, čo dokážu, alebo nie. Nedajte!!! na "dobré rady". Vydržte. Malá je už osobnosť a napríklad to môže byť i malý náznak vzdoru. Buďte k nej ústretová i keď nočník odmietne. Stále tak ako do teraz jej vysvetlite, že už môže použivať nočník. A stále jej ho ponúknite. Odmietne, to nič. Ona to vie, že sa vám to nepáči. A ak nebudete nepriateľsky reagovať na jej plienky sama si uvedomí, že nič to s vami nerobí. Tak sa nočníku vráti. Veľa trpezlivosti, rastie z nej osobnosť.

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí