37283  1. 5. 2012 9:43:37 - samg

Varikokéla a tvrdenia dr. Lanovskeho?

Chcem sa spytat na dve vase tvrdenia ohladne varikokely ktore uvadzate tu na livedoctor.cz
1. varikokela moze ovplyvnit erekciu
- smiem sa spytat akym mechanizmom, pretoze jediny mozny co ma napada je prostrednictvom znizenia tvorby testosteronu a to je dost ojedinele?
2. ze po operacii varikokely min. 6 mesiacov necvicit aby sa predislo zabraneniu recidivy
- tiez nerozumiem mechanizmu .. pokial v testikularnej zile co odvadza krv z laveho semenika do oblickovej zily su nefunkcne chlopne a teda vzdy bude v stoji na zily pampiniformného plexu vyvijany vacsi tlak (v porovnani so zdravym jedincom) ktory sa vzdy bude zvacsovat pri silovom treningu ci je to priamo po operacii alebo niekolko rokov po operacii. Takze chapem ze operacii treba par tyzdnov sa cviceniu vyhybat aby sa zhojili operacne rany ale vazne nechapem ako sa po 6 mesiacov zmeni stav varikokely ze po tej dobe ma mensiu sancu na recidivu pri posilovani. Otazky nemaju utocny charakter a teda nesnazim sa zhodit vase tvrdenia len sa snazim dokonale pochopit problematiku varikokely

Specialista   Specialista [Internista]
Dobrý den,
1. Ano, situaci chápete správně. V případě, že je varikokéla dlouhodobě (zdůrazňuji slovo dlouhodobě) neléčena, může se též podílet na poruchách erekce. U mladých mužů je vliv na erekci nepravděpodbný. Dále bych chtěl upozornit na skutečnost, že s těmito poznatky všichni odborníci nesouhlasí, někteři je dokonce vylučují. Na tuto problematiku tedy nepanuje jednotný názor.
2. Situaci je vždy nutné posuzovat individuálně, bohužel neuvádíte dotaz, kde byl časový údaj zmíněn. Je pravda, že nejvyšší riziko případné recidivy je v několika následujících týdnech (4-6) po operaci, ale v případě, že dochází k pravidelnému zvedání těžkých břemen (tj. situace se opakuje), jde o rizikový faktor recidivy varikokély i po uplynutí této doby. Zahraniční studie z kterých čerpám, udávají vyšší procento recidivy varikokély v případě, že u sledovaných došlo k návratu (aktivnímu posilování) dříve, než po 24 týdnech od provedené operace. Studie nebere v potaz druh operačního řešení varikokély.
Berte prosím na vědomí, že poradna má informativní charakter. V případě, že potřebujete podrobný názor na danou situaci, je nutné se obrátit na svého OL, který zná komplexně Váš zdravotní stav a může se k celé situaci podrobně vyjádřit. Poradna v žádném případě nenahrazuje osobní návštěvu lékaře!

Komentáře uživatelů ...

Vyrážky Varlata Varikokéla Hydrokéla Fimóza, Předkožka Hirsuties papillaris Fordyce's spot