37888  22. 5. 2012 17:53:16 - Tomek

Nález na ľavom semenníku

Dnes je 22.5.2012 a ja sa ozývam znova, nakoľko som sľúbil že napíšem ako to dopadlo. 27.4.2012 som absolvoval operáciu pri ktorej mi odobrali ľavý semenník. Operácia bola v pohode, momentálne už je všetko v poriadku. Síce som mal problémy s pretekaním rany, ale už je to dobré. Krvné testy pred operáciou nepoukazovali zvýšené hodnoty onkomarkerov a aj CT po operácii bolo čisté (aspoň podľa vyjadrenia lekárov). Len mi príde trošku divné, že sa autori histológie nevedia zhodnúť, či to bolo nenádorové alebo teratóm. Lekári ďalšiu liečbu momentálne nenaordinovali, budem sledovaný na ambulancii u urológa s odbermi kvi a CT vyšetreniami. Chcel by som sa Vám poďakovať za pôvodnú reakciu na môj prvý príspevok. Ešte by som sa chcel opýtať, či mi viete poradiť nejakú prevenciu, napr. čo sa týka stravovania alebo aj iné možnosti prevencie pred týmto ochorením. Ďakujem.
S pozdravom Tomáš.

Specialista   Specialista [Internista]
Dobrý den,
Moc děkuji za zpětnou rekaci. Pevně věřím, že bude již vše v pořádku. Někdy je bohužel nález nejistý i po provedení histologie. Teratom lze v některých případech považovat rovněž za benigní nádor! V případě, že CT neobjevilo žádné metastázy a tumor markery byly bez elevace, není další léčba (výjma kontrol), nutná. Konkrétní prevence přímo proti karcinomu varlete neexistuje, platí obecná prevence tj. nekouřit, dodržovat vhodnou životosprávu (omezit příp. úplně vynechat uzeniny, smažená jídla...), mít dostatek pohybu a spánku, omezit stres, posilovat imunitní systém.
V případě, že Vám bude absence varlete způsobvat problémy, obzvláště v oblasti psychiky, tak je možné po určitém časovém úseku zavést tvz. testikulární protézu, která je od varlete k nepoznání. Ještě jednou děkuji za rekaci a přeji vše dobré.

Komentáře uživatelů ...

Bader
23. 5. 2012 5:22:28
Želám všetko dobré a verím, že vás tento malý hendikep nerozladil. Prevencia je asi jediná - samokontrola pohmatom. Ale to vy viete.

Vyrážky Varlata Varikokéla Hydrokéla Fimóza, Předkožka Hirsuties papillaris Fordyce's spot