38308  3. 6. 2012 16:03:57 - Seli545

Mohu nosit kontaktní čočky?

Dobrý den,
brýle nosím už nějakou dobu a chtěla bych přejít na kontaktní čočky. Jednou jsem ale někde slyšela, že čočky "nepadnou" každému a někdo je dokonce ani nosit nemůže, je to pravda? Popřípadě jestli byste mi nemohl/a říct jak to vypadá na prvním "sezení" u doktorky pokud chci kont. čočky a jestli mi je může doktorka dát hned. Ještě zdůrazňuji, že mi nebylo 18 let. Děkuji za odpověd :)

MUDr.Korda   MUDr.Korda [Oftalmolog]
Dobrý den,
ze zkušenosti mohu říct, že minimálně pro 99 % pacietnů se vhodná čočka najde, jen třeba ne na první pokus. Čočky nevyhovují zejména při zvolení špatného parametru nebo při nezvyknutí na zvolený materiál či design. V takovém příadě se sahne po jiné čočce.
Jelikož Vám nebylo 18 let, musí s Vámi na první aplikaci přijít jeden ze zákonných zástupců. Po vyšetření oka a změření příslušných parametrů (vše je bezkontaktní měření, takže se není čeho bát), vybere aplikátor vhodnou diagnostickou čočku. Ta je Vám dána na oko. Pak se jdete na 20 minut projít a vyhodnotí se pozice čočky a kvalita vidění. Pokud je vše ok a subjektivně Vám v oku vyhovuje, tak budete poučena o péči a zacvičena jak s čočkou manipulovat. Také si domluvíte termín kontroly. Jestli nebude žádný problém, tak se domluvíte, jakou formou si budete čočky pořizovat a jak často budete docházet na kontroly. V případě, že aplikátor uvidí nějaký problém nebo budete mít Vy nějaký subjektivní problém, tak se upraví příslušná vlastnost čočky a znovu přijdete na kontrolu.
Pro aplikaci kontaktních čoček můžete vyhledat i zkušeného optometristu (v některých optikách). Postup je u něj úplně stejný.

Komentáře uživatelů ...

Seli545
19. 6. 2012 18:02:34
Děkuji za odpověď a ještě se chci zeptat jestli si s sebou musím brát brýle nebo jestli při první náštěvě budu číst ty písmenka jako čtu normálně když jdu na kontrolu.
MUDr.Korda [Oftalmolog]
24. 6. 2012 9:31:29
Dobrý den, brýle si vemte s sebou. Budete číst na optotypech s nimi, aby si aplikátor udělal představu o tom, jak současný dioptrický předpis vyhovuje. S pozdravem