39293  4. 7. 2012 8:55:47 - Darus

Popis evokovaných potenciálů

Dobrý den,
chtěl abych, aby mi někdo vysvětlil, co přesně znamená výsledek zrakových evokovaných potenciálů "oboustranně prodloužená latence vlny N70" a možné dopady na zrak. (Doplnění kontextu: Mám 2,5 letého syna, který byl donošený a do posl.tt zdravý,pak ale zakrvácel do mozku a vznikl mu 3komorový obstrukční hydrocefalus. Dostal VP-shunt.Psychotomorický vývj probíhá v normě vyjma horšího zraku. Podle chování usuzujeme, že bude mít výpadky v zorném poli-vidí a celkem slušně,ale někdy různě natáčí hlavu, hlavně na dálku. Podle zprávy soudím, že oči jsou v pořádku, bez dioptrií, ale má atrofované oční nervy. Plus bude mít určitě poškozenou zrakovou kůru v mozku.Ráda bych si udělala kompletní obrázek a chybí mi právě vysvětlení VEPů. Děkuji moc, s pozdravem DV)

MUDr.Korda   MUDr.Korda [Oftalmolog]
Dobrý den,
nevím, kde synovi vyšetření VEP prováděli a jakou variantu stimulace zvolili. Nejčastější je forma šachovnice. Dále je také podstatné vědět, zda byly zkalibrovány pro daný věk. Pokud se tak nestalo, tak může být výsledek i falešně pozitivní. V každém případě se nejedná o žádný kritický nález, protože je to jedna "z méně důležitých vln" (v porovnání třeba s N100). Zhodnotit, zda je výpadek zorného pole jen podle anomálie na této vlně nejde. Anomálie jen v této vlně nenese s sebou žádný konktrétní defekt, který by se bez souvislostí dal uvést, aniž bych Vám poskytl mylné informace.

Komentáře uživatelů ...

Darus
13. 7. 2012 22:18:36
Dobrý den,díky za odpověď. Syn horší zrak a výpadky v zorném poli má, je to vidět na jeho chování,ale zdá se, že s tím umí dobře pracovat. Potřebovala jsem jen vědět, zda tento výsledek VEPů nenese něco,na co bychom se měli v budoucnu zěmřit, případně čeho se obávat. Což soudím podle vaší odpovědi,že ne.Jinak vyšetření probíhalo s ohledem na věk (2,5 let) a velký neklid pod medikací, syn byl uspaný. Vyšetřovali ho na dětské Neurologické klinice v Motole.Podrobnosti nevím,ale optám se.Ještě jednou díky, D.