39660  16. 7. 2012 7:34:03 - Urbi

Nepoznávám se...

Dobrý den.
Mám partnera.Jsme spolem rok a půl.Problém je,že mám krizové období.Jsem taková,že si beru všechno moc vážně.Na začátku našeho vztahu jsem byla v pohodě a některé věci neřešila.Teď se s partnerem bavím třeba o problémech,ale je to skoro každý den.S partnerem se kvůli tomu hádáme.On nechce řešit problémy každý den.Říká,že si chce společné chvíle užít.Tyhle výtky mi dojdou až po hádce,což už je pozdě.Taky dělám věci,které bych nikdy neudělala.Nedávno měl popito (nebylo to poprvé) tak,že seděl na lavičce a spal.To mě naštvalo tak,že jsem mu jednu vrazila.To,že měl jen jedno pivo a bylo mu z toho špatně tak,že nemohl chodit mi řekl až druhý den.Litovala jsem toho.Do teď mám výčitky. Partner už od začátku vztahu má také problémy s dluhama.Na začátku jsem také brala každé jeho slovo jako slib.Když jej nesplnil,tak jsem byla na něj naštvaná kvůli tomu.Bylo období,kdy v práci dělal do umoru,abychom měli krásné Vánoce,ale já tím trpěla,protože jsme spolu byli jen večer na pár minut než usnul a navíc měl s nadřízenýma problémy a stresy,tak si tyhle nálady vyléval částečně na mě.Tohle všechno mě poznamenalo.Proto teď řeším každý problém denně,rozebírám ho a zabíjím tím veškerý volný čas,který by se dal využít i lépe.
Chci zase být taková jako dřív,protože se partner během půl roku změnil k lepšímu a plní mi každé přání.Už nemá takové problémy jako dřív a sám uznal,že bývávala chyba na jeho straně.Snaží se být pro mě dobrým partnerem.Problém je,že já teď z našich dřívějších problémů kazím volný čas.Poraďte mi,prosím,jak se toho pesimismu mám zbavit?Nechci o partnera přijít.Moc mi na něm záleží.Chci opět být v pohodě,ale ne jen jednorázově a na chvíli.

PhDr.Ondrejkova   PhDr.Ondrejkova [Psycholog]
To, že sa v partnerstve riešia problémy, je úplne normálne. A tak to má byť. Pokiaľ sa jedná naozaj o problémy, tak by rozhovor mal vyzerať ako diskusia, kedy každý s partnerov povie svoj názor a dospejú spolu k záveru alebo kompromisu. často však ľudia majú pocit, že riešia problémy, ale v skutočnosti sú to len výčitky na partnera-ku a potom sa netreba čudovať, že protistrana reaguje útočne a končí sa to hádkou. Takže problémy kľudne riešte, ale pozor na spôsob ako ich podávate. Skúste partnerovi nevyčítať, iba povedzte to, ako to vidíte Vy. Ak partner nechce na danú tému reagovať, skúste sa dohodnúť kedy sa budete téme venovať. Avšak treba si aj uvedomiť, že po roku a pol vo vzťahu prichádza prvá vážnejšia kríza, kedy človek reálne vidí prednosti, ale aj neduhy partnera a skúša sa s nimi vyrovnať. Nikde v problémoch nie je človek sám a akcia vychádza z reakcie. To znamená, že asi partner, nech Vám znesie hoc aj modré z neba, asi nereaguje vždy tak, aby ste nemali dôvod "nevyletieť"...

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy