39716  17. 7. 2012 12:18:32 - Kmotr1

Hexavakcína

Dobrý den,
mému synovi (5 měsíců) se po prvních dvou očkování výrazně zhoršila rýma, kterou bohužel trpí od narození. Celou dobu měla mírný projev, ale právě po tomto očkování se to vždy na min 14 dní výrazně zhoršila. Chci se zeptat jak moc nebezpečné je vůbec očkování kojenců? Četl jsem kolik konzervantů obsahuje (formaldehyd atd.) a jak je očkování nebezpečné a jak to dítěti ubližuje. Přemýšlíme, že syna už více očkovat nenecháme. Jaký je Váš názor na očkování hexavakcínou obecně.Děkuji za názor. Martin Holiš

Petulle   Petulle [Všeobecná sestra]
Na jednu stranu máte pravdu. Vakcíny opravdu obsahují konzervační a podpůrné látky, které lokálně organismu moc neprospějí. Celkově dochází ke krátkodobému narušení imunitního systému (vnik cizorodých látek/organismů, se kterými musí malé tělíčko bojovat). V dnešní době je (v ČR) tak vysoká proočkovanost, že i kdyby jeden jedinec očkovaný nebyl, nemá moc příležitostí se s danými onemocněními setkat a prodělat je (to ovšem neplatí o tetanu a žloutence). Na druhou stranu, pokud by se s nimi přeci jen setkal, pak jsou komplikace a léčba onemocnění mnohem více zatěžující než očkování.

Doporučuji poradit se o vhodnosti očkování v případě Vašeho syna v nejbližším očkovacím centru.

Komentáře uživatelů ...

Doctus
18. 7. 2012 8:15:44
Vážený pane Holiši, pokud byste si přečetli příbalovou informaci k vakcíně (např. na internetu), zjistil byste, že výrobce udává nesčetnou škálu vedlejších účinků – tak se jistí před případným obviněním. Všeobecně se nedoporučuje provádět očkování, pokud je dítě nemocné. Ohledně bezpečnosti vakcíny lze říci jen jedno: buďme rádi, že máme tak výborné vakcíny. Díky nim se totiž podařilo vymýtit takové choroby, které byly dříve těžce léčitelné, ba dokonce i smrtelné. Není nic horšího, než když zemře miminko na JIP jen proto, že jej rodiče nenechali naočkovat. Dětský organismus není zmenšeným organismem dospělým a nedokáže se tak účinně bránit proti infekcím. Jak jistě víte, hexavakcína chrání proti záškrtu, tetanu, dávivému kašli, žloutence typu B, dětské obrně a haemophilu influensae. Ten poslední jmenovaný způsobuje např. epiglottitis (zánět příkopky hrtanové). S tou má problém i dospělý člověk (ten, který nebyl naočkován v dětství); u dítěte by byl tento průběh mnohonásobně horší. Pozitivní zprávou je ovšem fakt, že epiglotitidy byly již vymýceny. A pokud se nějaký zánět hrtanové příklopy u dítěte vyskytne, je to u toho, jehož rodiče odmítli očkování. Takové občany považuji za naprosto nerozumné (nechci se zde ohánět hrubými výrazy), kteří, ač neznaje danou problematiku, rozhodnou v neprospěch svého potomka.

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí