40402  9. 8. 2012 7:25:21 - pierre29

Vertigo a oči???

Dobrý den,
před měsícem jsem prodělal polohové vertigo při obracení v posteli na levý bok, vertigo trvalo cca 1-2 min. a bylo provázeno pocitem na zvracení a trošku zvracením a rozmazaným viděním, druhý den se mi stalo totéž (bez zvracení) při otočení na levý a po chvíli znovu i na pravý bok. Byla mi provedena různá vyšetření na ORL a neurologii (CT, lumbální punkce, EEG, evokované potenciály VEP a BAEP, polohové testy a nic nemylo nalezeno). Ve výsledcích vyšetření mám nystagmus=0, testy na BPPV negativní). Byl jsem propuštěn s tím, že jde o suspektní polohové vertigo a budu několik týdnů užívat lék Betaserc. Na neurologii mi bylo řečeno, že to je vše a že jsem neurologicky i objektivně zdravý. Závrať se již nevrátila, nicméně od té doby se mi několikrát denně stane, že mám při čtení nebo např. koukání na televizi pocit, že mi trošku škubnou/mírně ujedou oči doleva a při tom mnou projede teplo do žaludku (něco jako leknutí) a někdy mi při tom bouchne silně srdce. Nejsem si jist, zda se tak děje najednou nebo je nejdřív pohyb očí a až potom projetí tepla a bouchnutí. Určitě bych měl také uvést, že jsem před třemi roky měl problémy s úzkostmi a beru lék elicea. Od chvíle, co ho užívám jsem ale žádné problémy nepociťoval a normálně funguji. Vím, že neznáte konkrétní případ, ale zajímal by mne spíše Váš názor:
1) může být příčinou pocitů v očích (a případně i vertiga) páteř? (dle rtg mám plně vyhlazenou krční a bederní lordózu a počínající změny na obratlích c2 a c3 viz přiložený rtg),
2) může být příčinou pocitů v očích psychika a stres? (od chvíle hospitalizace jsem neustále ve strachu, že může jít o nádor na mozku, protože příliš nevěřím, že jsem zdraví, když mám ony pocity v očích). Děkuji předem za Váš čas a případnou odpověď.
Petr

Vertigo a oči???

MUDr.Korda   MUDr.Korda [Oftalmolog]
Dobrý den pane Petře,

mozkový nádor určitě nemáte, protože by byl vidět na CT. Páteř jako příčinu problémů s očima nevidím, protože chybí další symptomy (tlak za očima, únava, a další...). Nadruhou stranu psychika je možnou příčinou, a byla by vhodná kontrola u ošetřujícího specialisty. Pro svůj klid navštivte ještě oftalmologa pro změření nitroočního tlaku a vyšetření skrytého šilhání. Ale myslím, že nález bude v normě.

Komentáře uživatelů ...

el25
23. 8. 2012 10:59:51
Zdravím, ja som pred nejakým časom mala niečo podobné, 5 dňové vertigo, nemohla som sedieť, chodiť, jednoducho hýbať sa, ešte aj keď som ležala mi bolo hrozne a tak som spala celé dni, nedokázala som dojsť ani ku doktorke, a neskôr na pohotovosť bez toho aby som zvracala. Samozrejme, že dokotori mi absolútne ani nič nepovedali, dali mi infuziu, ktorá mi vôbec nepomohla, každý mi pichol nejaku injekciu, a stále nič. Nakoniec som sa rozhodla, že sa objednám k masérovi, pretože veľa takýchto vecí súvisí aj s chrbticou, tento masér mal naozaj zlaté ruky, na druhý deň som mohla sedieť, mohla som sa najesť, išla som k nemu ešte aj na druhý deň a o pár dní sa mi začalo uľavovať. Nikto mi nič nepovedal, akurát masér, ktorý povedal, že som mala niečo niekde zaseknuté v niektorom stavci, (samozrejme, že to povedal odbornejšie), takže ak tak nemáte náhodou problémy s chrbticou?