41143  1. 9. 2012 21:10:14 - Klokanice

Otok a zarudnutí v oblasti očí

Dobrý den,
již asi 5 měsíců mě sužují neustále se opakující otoky a zarudnutí obličeje v oblasti očí. První den začínám rudnout, oči jsou velmi citlivé především na jakékoli chemické produkty a často podrážděné. Druhý den se vzbudím s oteklými očními víčky a se zarudnutím na obličeji, které vytváří jakýsi pravidelný symetrický tvar brýlí (viz přiložená fotografie). Na víčkách cítím řezání a pálení a kůže na nich je místy rozežraná. Vše je samozřejmě velmi nepříjemné a bolestivé. Třetí den otok a zarudnutí pomalu ustupují, kůže na víčkách je vysušená, popraskaná a vrásčitá, oči jsou velmi unavené a i celkově se cítím unavená. Vzhledově i pocitově je to podobné, jako bych celou noc místo spánku probrečela. Další den se tělo ještě vzpamatovává a vrací do normálu a další zhruba jeden den mám klid a vypadám téměř zdravě. Pak vše začíná nanovo.
Občas mi k tomu všemu oteče ještě nos a jednou mi otekly i prsty na pravé ruce (bez zarudnutí a poškození kůže). Jinak nikde na těle žádné takové problémy nemám a nemám ani jiné doprovodné příznaky (teplota, bolest kloubů, kašel, dýchací problémy apod.)
Alergologické vyšetření odhalilo pouze slabou alergii na pyl trav, roztoči, prach, zvířata, plísně apod. negativní. Při epikutánních testech mi byla zjištěna pouze velmi slabá kontaktní alergie na chrom a nikl. Rozbor krve byl v pořádku. Oční vyšetření objevilo v očích jakési alergizující částice, avšak i po důsledné léčbě se problémy stále znovu a znovu vrací. Vyloučila jsem veškerou chemickou kosmetiku, vše od pracího prášku po řasenku používám přírodní a i v práci jsem uklízečku poprosila, aby moji kancelář ničím chemickým nečistila. Dále už jsem úplně bezradná, protože žádné vyšetření nic neodhalilo, žádné opatření nepomohlo a problémy stále přetrvávají. Lékaři už se ani netají s tím, že si se mnou nevědí rady. Prosím o Váš názor, co by mohlo být příčinou. Pro úplnost dodávám, že nenosím brýle ani čočky (tj. i když to kopíruje tvar brýlí, od brýlí to mít nemohu).

Otok a zarudnutí v oblasti očí

MUDr.Korda   MUDr.Korda [Oftalmolog]
Dobrý den, vzhledem k již přeléčení očí a negativním výsledkům krve, by se mohlo jednat o nějaký typ atopie. Ale to již spadá do péče dermatologa. Do té doby vylučte jakoukoli kosmetiku, protože i přírodní kosmetika může vyvolávat alergii.

Komentáře uživatelů ...

baram
28. 4. 2013 14:28:49
Dobrý den, mám úplně stejný problém. Můžu se vás zeptat, jestli jste již přišla na to, co Vám to způsobilo, nebo jak se toho zbavit? Děkuji
Rajstajbl
1. 5. 2018 22:56:40
Děkuji vám za zprávu, Andrea