41801  27. 9. 2012 20:52:14 - Guteres

Stres nebo astma?

Dobrý den,
chci se informovat. Bylo mi před měsícem zjištěno astma bronchiale. Po podání léku se mi dýchá lépe, ale občas mám tlak na hrudi tak hodinu po probuzeni a pak to střídavě ustupuje a nastupuje. Když jsem byl na dovolené a neměl jsem stres, tak příznaky byly převážně až k večeru. Také ráno při probuzení mám takove lehké chvění celého těla asi 5 minut(jako bych špatně ležel nebo měl abstinenční přiznak po užívání alkoholu"kocovina"). Astma se mi začalo projevovat při stresovém období, toto období však přetrvává. Doktorka mi napsala Xanax/Neuron a také Magnosolv. Po podání mi tlak na hrudi zcela zmizí, stačí tomu v podstatě i magnosolv. Co mi poradíte při těchto potížích? Mám zajít k nějakýmu odborníkovi, kterej by určil, zda je to stres či astma? Chci to začít léčit bez pomoci léků. Dále se chci zeptat ohledně astma:
Může nastat zástava dechu i při podávání inhalátorů? Jaká je první pomoc při tomto stavu.
V jakém prostředí se nemohu pohybovat (kouř, smok)?
Jaké aktivity mohu dělat?
Co za jídlo mohu jíst pít?
K lékum na deprese: Je užívání bezpečné? četl jsem i o případech epiletpického záchvatu (nevím jak se projevuje?). Píšu takto rozsáhle, protože se chci efektivně zbavit těchto příznaků, veřím, že nám pomohou najít příčinu.

PhDr.Burdova   PhDr.Burdova [Psycholog]
Průběh astmatu, přestože je to regulérní tělesná nemoc, vždy podléhá stresovým faktorům. Je to podobné, jako třeba u vysokého krevního tlaku nebo ekzému.
Podle mého názoru máte tedy klasický průběh astmatu, v kombinaci s úzkostnými příznaky: tlak na hrudi a chvění. Objednejte se proto na konzultaci k psychiatrovi, který posoudí váš stav a případně vám předepíše lék, který budete moci užívat namísto Xanaxu. Ten je totiž návykový. Dostáváme se tedy k vašim otázkám ohledně antidepresiv. Narozdíl od Xanaxu návykové nejsou, jsou tedy mnohem "bezpečnější". Na vaše otázky ohledně antidepresiv nejfundovaněji odpoví právě psychiatr.
Ohledně astmatu se informujte nejlépe u svého lékaře. Já si ale myslím, že riziko vysloveně zástavy dechu zde nehrozí, ani při inhalacích, ani jindy.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy