41991  6. 10. 2012 15:41:33 - Chalapeno

Problém se vzhledem

Dobrý den.
Je mi 16 let. Mám problém s tím, že si připadám hnusnej. Vlastně ne.. já to vím že sem, prostě ošklivej. Hrozně mě to ubíjí, trápí. Každý den na to myslím, ta myšlenka mě potkává pořád a vždy mě přepadá hrozná nálada. Vlastně to je spíš deprese. Začínám být neustále smutný a takový otrávený, nic mě nebaví a rodina, mí kamarádi - zkrátka nikdo z mého okolí neví, co se se mnou děje. Nechci nikomu z nich říkat o mém problému. Konec konců nevim, co by mi tak mohli poradit. Mám kamarádku, které je 23 a bude z ní psycholožka. Je to v podstatě jediný člověk, se kterým jsem o svých problémech zatím mluvil. Říkala, že někdy pomáhá napsat si všechny věci, které se mi na mě nelíbí a hned potom taky věci, které se mi na mě naopak líbí. Pak to mám podtrhnout a říct si, že tohle nejsem já, že jsou to jakoby jenom slova na papíře a že ty mě nemohou nějak rozhodit a trápit... Tak sem tam napsal, že se mi nelíbí:
"akné na obličeji, ..mám jedno oko nepatrně větší než druhé, ..jsem hrozně hubenej ( Nejsem anorektik, pouze tak vypadám, jím hodně a rozhodně nechci hubnout, chci ztloustnout, dokonce často dojídám obědy za mamku, když to nesní všechno a podobně ... jim hodně a zdravě ), ..nemám žádné svaly ( a to posiluji a posiluji správně.. už rok se s tím snažím něco dělat... chápu že větší svaly nebudu mít hned, ale trápí mě to ), ..vlasy si neumim upravit tak, aby to vypadalo normálně, ..mám pod očima drobný vrásky a zdá se mi, že se čím dál tím víc zvětšují, často popraskané oči ( nechápu proč, chodim brzo spát, nepiju, nekouřím ),velkej noc, hnusný zuby, hnusný rty hnusný všechno. Celej takovej zkaženej, šerednej a zhnusenej sám sebou. Nejsem schopen se podívat do zrcadla , myslím před někym. Musim se dívat do zrcadla v soukromí a to navíc s dost velkým odporem k sobě samotnému :-(
Dále nejsem schopen se bavit s holkami, které se mě líbí. Zřejmě nebudu schopen vytvořit si s nějakou vztah, protože vim, že sem hnusnej. Často brečím, sedím sám a přemejšlim o životě. Co to má za smysl a proč tu sem. Proč tady k**va jsem, když mám neustále špatný pocit ? Neustále zhnusen sám sebou? Nemyslete si, že s tím nic nedělám, dělám pro to hodně. Chci být hezkej, nebo alespoň o trošku o trošku hezčí. Chtěl jsem najít něco co mě bude opravdu bavit, abych pořád nemyslel na to, že to tu na světě nemá cenu. Hraju na hudeb. nástroj a sem v tom docela dost dobrej, dělám dálkově konzervatoř, ale protože mi nědělá dobře předvádět se ... koncerty pro mě nejsou to nejlepší.. cítím se tam hrozně. Neumím se lidem dívat do očí. Na nikoho nemluvim, kromě pár lidí. Prosím, nějak mi pomozte, já už nevim jak dál. Každý ráno chci rozbít zrcadlo. Prosím ( Bůh je svině )

Mgr.Vrankova   Mgr.Vrankova [Psycholog]
Dobrý deň.
Z Vášho "listu" je cítiť mnoho hnevu samého na seba. Hneď v úvode sa Vás posnažím upokojiť - ste v štádiu rozvoja. Znie to hrozne, ale iste poznáte rozprávku o škaredom káčatku, ktoré sa nakoniec mení na krásnu labuť. Ja neviem ako vyzeráte, ani ako budete vyzerať neskôr, chcem tým len naznačiť, že obdobie puberty je obdobím nielen všelijakých "nerovností" vo výzore, ale menia sa aj hormóny, ktoré okrem práve tých nerovností spôsobujú aj zmeny nálad a extrémy, ktoré človek akoby neovláda a môže sa cítiť nanič. Ja som napríklad mala hnusnú pleť, tučné lýtka a dlhé ruky. Už si to nemyslím. Toto obdobie proste skúste "pretrpieť" - v mysli môžete mať absolútnu istotu, že to dopadne oveľa lepšie ako sa Vám teraz zdá. Skúste sa sústrediť práve na tie veci, ktoré máte rád, v ktorých ste dobrý. Hrajte na nástroj, pridajte nejaký šport - vlastne spomínate, že cvičíte, skúste cvičiť z radosti, nie aby ste nabral, vyskúšajte aj ďalšie veci, ktoré by Vás mohli baviť. A balenie báb a zrkadlo na nejaký čas proste odložte. Nezúfajte, pôjde to. Držím palce!

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy