42619  30. 10. 2012 21:04:47 - odalh

Školka

Dobry den!
Chcela by som Vas poprosit o radu..mam syna a za 2mesiace bude mat 3roky. Nastupil do skolky,prvy tyzden sice poplakaval ale uslo to, druhy tyzden nastal zlom. V pondelok zacal plakat az v triede,v utorok to bolo rovnako,ale videla som ako sa snazil otvorit dvere a ist za mnou,v tom ho ucitelka dost surovo strhla dnu, ked som po syna odpoledne prisla,tak mi tvrdil,ze ho ucitelka zavrela do skladu,kde maju lehatka aby sa vybrecel a potom ho postula von. Pytal som sa ho ci tam boli otvorene dvere a tvrdil,ze nie,ze boli zavrene,na otazku,ci tam svietilo svetlo,odpovedal,ze nie,ze tam bola tma. Od vtedy sa syn budi zo sna a breci ze do skolky nejde,zacal sa v noci pocuravat. Rano uz pri obliekani robil sceny ze do skolky nejde a celu cestu do skolky prebrecel a opakoval,ze tam nejde,ze tam nikto nieje a je tam tma. Snazila som sa hovorit s ucitelkou,vsetko poprela. Synovi verim,nikdy si nic take nevymslel 1x v tyzdni chodi aj na kruzok do materskeho centra,kde je tiez sam bez maminy a ziadne problemy neboli. Syna som od vtedy do skolky nedala. Presli 2tyzdene a ked sa ho opytam tak mi zas zopakuje kde bol precet a kto ho tam dal...rozpravala som sa aj s riaditelkou,ale ta ma odbila s tym,ze si to 3dieta vymyslelo...a ze to svedci o to,ze nieje pripravene na skolku. Nie som toho nazoru a synovi verim...ale predsa ma zaujima,aky je vas nazor....moze si to 3rocne dieta vymysliet??dokaze psycholog urcit,ci klame,alebo hovori pravdu???syn sa teraz zrovnal...uz sa zo sna nebudi ani nepomocuju..ale ak sa ho nato opytam tak to kam ho ucitelka dala mi zopakuje....prosim o vas nazor...dakuje

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Milá maminko,
je otázka, k čemu by bylo zjištění, zda syn lhal, či nikoliv. Je možné, že si něco přibarvil, pozměnil, ale to není klíčové. Klíčové je to, že něco zapříčinilo změnu jeho chování, patrně zažil situaci, která vyvolala šok. Je jedno, zda si ji poté nějak dokreslil nebo ne. Mateřské školky jsou lepší, jsou horší, doporučuji zvolit takovou, kde budete mít důvěru a pochopení vychovatelek. Pokud školka nenabízí řešení, asi pro Vás pochopení nemají. Vyšetřování školní inspekcí by patrně stálo na tvrzení proti tvrzení, je na Vás, zda o to stojíte.
Z mého pohledu je důležitější jak dál. Nelámejte ze syna "pravdu". V případě, že o něčem začne mluvit, pomozte mu vše přeformulovat, zasadit do nějakého rámce, aby situace nevyznívala drasticky, aby se s ní dokázal vyrovnat, smířit. 3leté dítě hůře chápe souvislosti, bere názor dospělých za pravdivý a daný. Když uslyší například: "Paní učitelka ti asi chtěla dát možnost být v klidu, nebýt rušen ostatními dětmi, ale byla to špatná volba, už se to nestane." Bude moci situaci uzavřít a jít dál. Pokud by však buzení ze sna a pomočování přetrvalo nadále, doporučuji rozhodně navštívit rodinného psychologa. Budu Vám všem držet palce.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy