42945  12. 11. 2012 18:52:58 - rees

Zánět rohovky

Dobrý den, poslední 3 měsíce se mi stále opakuje v obou očích zánět. Byla jsem u lékaře a sdělil mi , že je to zánět rohovky, předepsal OFTAQUIX kapky po 1 hodině. Mám strach abych neoslepla, můžete mi sdělit , jestli je to chronické, co to může způsobovat. Trpím alergií na pyl, trávy, beru léky na štítnou žlázu.Během těchto tří měsíců jsem prodělala angínu, kde se mi udělala bulka v třísle, léčeno penicilínem. Před 3 týdny se mi udělala bulka v podpaží, lékař předepsal opět penicilin, může to spolu nějak souviset? Moc děkuji. 23.let

MUDr.Korda   MUDr.Korda [Oftalmolog]
Dobrý den, při angíně je oslabena celková imunita, takže i oko může být náchylnější. U zánětu rohovky je vždy nejdůležitější úplné doléčení. To znamená nepřerušovat kapání ani po odeznění akutních potíží, ale dokapat dle pokynů (vždy min 7-10 dní). Při další recidivě se pokuste s oftalmologem domluvit na stěrech z oka, pro zjištění vyvolávajícího agens, aby léčba byla cílěnější.
Ovšem opakující se záněty rohovky mohou být i přidruženou komplikací u revmatologických onemocnění či jako komplikace alergií. Dále může být recidivující zánět rohovky způsoben herpetickou infekcí, kterou je třeba zaléčit kortikoidy. Slepota je při zánětech rohovky velmi nepravděpodobná. Jen to nesmíte podceňovat, jinak hrozí zhoršení vidění trvalého charakteru, ale slepota ne.

Komentáře uživatelů ...