43035  15. 11. 2012 22:54:24 - nettka

Sen alebo skutočnosť?

Dobrý večer,
velmi Vas prosim o pomoc.Mam priatela,mame spolu synceka,pracuje v zahranici,je velmi psychicky vytazeny pracuje 11dni od rana do noci a 3dni je doma.Vyskytol sa ale velky problem.Jeden vecer po praci oslavoval spolubyvajuci narodeniny a vysli si na 2 pivka.Priatel automaty nehraje,ale v ten vecer si hodil a nieco prehral,co ho dost zozieralo a mrzelo.problem vsak je,ze ma po tej noci podozrenie,ze mu niekto nasypal nieco do pitia,nepamata si z tej noci od isteho momentu nic,co je vsak horsie po 3 dnoch sa mu zacalo vybavovat,ze mu niekto pozical velku sumu penazi.zacalo to pri 200,potom zacal premyslat,ze 400 a nakoniec sa to vysplhalo na niekolko tisic.pamata si len zenu ktora mu ich davala a viac nic,tu zenu predtym vidaval cez okno,ako sedi v bare,kde sa to malo stat.problem je ten,ze si mysli,ze to bol len zivy sen...ale teraz ma obrovsky strach,nevie posudit ci to bola realita,alebo sen.a ma strach,ze niekomu nieco dlzi.aj potom patral,ale nedopatral sa.chcem sa spytat,ci je mozne,ze z vycitiek a prepracovania je mozne,ze si zamenil sen s realitou?respektive,ze dokaze byt sen,tak silny,ze si clovek mysli,ze sa to realne stalo?vsetko sa mu vybavilo ale az po 3dnoch.dakujem Vam za odpoved.Mam oneho strach..ako mu mam pomoct zistit,ci to bol sen alebo realita,alebo ako mu vobec pomoct?

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Milá Nettko,
smiřte se s tím, že jsou na světě věci, o jejichž existenci budeme vždy pochybovat. Patří mezi ně především vše, co se odehrává v hlavách jiných lidí. Napadá mne spousta otázek, ale ty bych chtěl položit Vašemu příteli, nepatří Vám. U Vás si kladu jedinou: Píšete, že to přítele trápí, proč však píšete Vy a nikoliv on? Záměna skutečnosti za sen nastává ve stavech změneného vědomí, tedy například při vyčerpání či v opilosti, jak uvádíte. Mám obavu, že to, co byl sen a co realita, nikdy nezjistíte, Váš přítel možná. Prozatím řešte to, co je aktuální. Co by mu pomohlo, napříště se vyhnout utrácení peněz za automaty? Jak snížit napětí a přepracovanost jiným způsobem než alkoholem? Je pravda, že historka o sypání čehosi do pití (nenapadá mne čeho), půjčování peněz od neznámých lidí na automat, zní jakoby ze sna. Dokud se neobjeví jiné stopy, než vyprávění Vašeho přítele, netrapte se tím, co může být, řešte to, až to nastane. Tedy: Záměna snu za realitu existuje a vyloučit se rozhodně nedá, jsou však i jiné možnosti, jak vše bylo. Možná skutečný průběh oslavy časem zjistíte, možná nikoliv. Hodně štěstí.

Komentáře uživatelů ...

nettka
18. 11. 2012 15:23:12
dakujem pekne za Vas cas a za odpoved.priatel bol hned v prvy& den u psychiatra,ty ho poslali za psychologom,ktoreho aj navstivil a ten mu pomohol usporiadat myslienky a povedal mu,ze kedze realita prisla hned a tento sen az po 3 dnoch,ze je napravdepodobne ze sa to stalo.chcela som sa vsak poradit ja osobne s Vami,mozno som potrebovala pocut potvrdenie,alebo vyvratenie,co mu psycholog povedal.pochybil,ze si dal drink,na oslave narodenin,aj to,ze hral,ale to sa stane.ale to,ze nevie ci to co mu do hlavy vniklo,ci bol sen,alebo realita,to ho desi a mna tiez.chcela somvediet,ci je to mozne,kedze som to nezazila nikdy.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy