43041  16. 11. 2012 11:28:27 - leoni

Strach z manžela

Dobrý deň,
mam 30 rokov a strach z manzela. Je casto agresivny a nadava mi(aj vulgarne) uz len ked napr. vidi vlas na zemi, hned huci a uraza a ponizuje ma. Sme spolu 8 rokov a mile slovo som od neho nepocula uz 6 rokov. Dala som sa na vecerne studium a ak mam nahodou horsiu znamku ako trojku, uz som dementna a ponizuje ma.Niekedy som v takom strese ked ma prist domov ze mi je az zle. Musim pred nim schovavat aj oblecenie co si kupim,niektore veci mam aj pol roka v skrini,lebo sa bojim to vybrat a ked sa rozhodnem to vybrat a obliect, vsimne si to a krici a zas nadava,proste nedovoli mi nic si kupit. Povedala som mu nech ide psychologovi ale povedal ze je normalny,co si myslite Vy?Neviem kolko to este vydrzim,ucit sa v strese sa neda...a najhorsie je ze to vsetko vnima aj nasa dcerka (6) Rozvod nemoze byt,nemam kam ist...Ma naozaj navstivit psychologa?Dakujem a pekny den

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Milá Leoni,
situace u vás doma, kterou uvádíte, je neúnosná. Chápu, že je těžké volit mezi dvěma obtížnými variantami (odchod z domova vs. setrvání ve strachu), ale musíte se rozhodnout sama. Pokud Vám současná situace nevyhovuje, budete muset něco začít měnit. Doporučuji se obrátit na kteroukoliv společnost, která se zabývá řešením domácího násilí. V Čechách např. bílý kruh (www.bkb.cz). Myslete především na své bezpečí a dceru. Je možné, že Váš manžel se pak rozhodne něco na svém chování změnit, podpořte ho v tom. Konzultujte to však s odborníky v této problematice. Opravdu svou situaci nepodceňujte a nebuďte na ni sama. Domácí násilí se silně podepisuje nejen na psychice obětí, ale i na jejich dětech, po celý jejich život. Kontaktujte odborníky co nejdříve. Budu Vám velmi držet palce.

Komentáře uživatelů ...

PetrPavel
24. 11. 2012 15:49:19
Určitě vše konzultujte s odborníky. Snažte se rovněž svěřovat někomu blízkému a o všem hovořit. Pokud chování vašeho manžela přetrvává, bylo by dobré udělat jistá rozhodnutí, aby toto psychické vypětí přestalo. Přeji Vám hodně sil a pamatujte, nikdy nezůstávejte s tímto problémem sama, ale vždy se svěřte.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy