43113  19. 11. 2012 3:24:50 - jojinko

Psychické týranie

Dobrý deň,
chcel som sa opytat co mam robit,ked ma matka psychicky tyra. Trva to asi 5 rokov.Stale vsetko co robim je zle len ona vsetko robi spravne. Stale mi nadava ze som svina,k.. a podobme. Aj minule mi povedala ze som jej znicil zivot a jak sa mohla mat dobre a ze mam zdochnut do rana a ked nezdochnem tak ma zabije.
a s mojim otcom sa nerozpravam.vsetko bolo dobre kym babka zila ale zial umrela vo veku 90.rokov. Mali sme sa velmi radi ona sa ma vzdy zastala a potom aj ona dostala svoje. Už viac nevladzem zit ked ma nikto nema rad.

Mgr.Vrankova   Mgr.Vrankova [Psycholog]
Dobrý deň.
Problematika vzťahov s rodičmi je veľmi zložitá, najmä ak nie sú ako by sme si predstavovali. Problémom je, že ak nie je vôľa k zlepšeniu na oboch stranách, je malá pravdepodobnosť zlepšenia. Podľa toho, čo popisujete, nevyzerá Vaša mama prístupná nejakým rozhovorom, to by ste už určite vyskúšal. Máte tak veľmi ťažkú situáciu, z ktorej vlastne jediné východisko je aspoň čiastočné odpútanie. Jednoducho sa to povie, ťažšie urobí - viem. Dalo by sa to však cez iné osoby vo Vašom živote - ďalšiu rodinu, či kamarátov. Pomohlo by možno, keby ste našiel niekoho, komu dôverujete a skúsil prehĺbiť ten vzťah, napríklad i tým, že sa zveríte, že s tým nebudete sám. A úplne fajn by bolo skúsiť sa osamostatniť. Neviem však koľko máte rokov a nakoľko ste ešte na rodičoch "závislý", preto ešte môže byť dobrá rada zamerať sa na veci, ktoré máte rád - koníčky, ľudí. A ak by to bolo naďalej neúnosné, nebojte sa navštíviť psychológa, ktorý Vám s viacerými informáciami o Vás môže oveľa lepšie pomôcť, prípadne poradňu. Držím palce!

Komentáře uživatelů ...

PetrPavel
24. 11. 2012 16:04:45
Pokuste se s někým tento problém řešit podrobněji. Nebojte se navštívit nějakého doborníka, určitě se neostýchejte. Bylo by potřeba řešit konkrétní situace a hodnotit proč vaše matka takto reaguje. Pokud je to možné, pokuste se nacházet s matkou to dobré, vše, co vás spojuje a na tom se snažit také stavět. Pokud je to možné, promluvte si se svou matkou a snažte se vyjádřit, co vás trápí. Pokud budou převládat opravdu vážnější konflikty, bylo by dobré odstěhovat se (vzhledem k možnostem a vašeho věku). Poté je možné, že jisté rozpory vymizí a vztah s matkou se uklidní.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy