43255  24. 11. 2012 18:31:16 - roman235

Ako na sen?

Dobrý deň,
čítal som na internete že si človek dokáže privolať sen v ktorom bude robiť čo on chce. Je takéto niečo bezpečné? Ak áno ako sa ku niečomu takému dopracovať?

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den Romane, asi úplně nerozumím otázce. Myslíte, že byste měl sen, o který stojíte a ten by Vás poslouchal na slovo? Nebo byste ho dopředu naplánoval a on by pak jen proběhl? S takovou prací se sny jsem se dosud nesetkal. Obecně se předpokládá, že ve snech se odehrávají děje zažité v posledních několika dnech (zhruba 3), výjimečně týdnech. Do jaké míry lze sen "kontrolovat" neumím odpovědět. Téma snu se dá do jisté míry ovlivnit představami před usnutím. Jak často to vyjde, budete muset vyzkoušet experimentováním. Vaše obavy ze snění rozptýlit nedokáži. Většinou to bývá naopak: Lidem se zdají nepříjemné sny a chtějí to řešit. Většinou vědí, čeho se u snů obávají. Kdyby měli sen pod kontrolou, nebylo by se čeho bát-zařidili by, aby se jim zdálo o tom, o čem chtějí. To, co popisujete se však běžně děje v představách, ve fantazii, cehož se obávat nemusíte. Sen je charakteristický právě onou sníženou kontrolou fantazijních procesů. Jakmile budete sen ovládat, nevidím rozdíl mezi sněním a představami.

Komentáře uživatelů ...

Sasa186
28. 11. 2012 11:52:33
Predpokladám, že sa jedná o tzv. lucídne snenie (lucídny sen). Je mnoho techník dostupných na internete, rovnako, mnoho pokusov a výsledkov. Určite a jednoznačne upozorňujem, že k "vyskúšaniu" treba byť psychicky úplne v poriadku (bez depresie a podobne), pretože nie jeden človek netušil, čo mu jeho podvedomie dokáže pripraviť a nemyslím to pozitívne.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy