43490  3. 12. 2012 17:21:34 - zlomeny

Manželská kríza

Moj problem ma tak trochu hlbšie korene.
Som ženatý takmer 11rokov, brali sme sa viac menej kvoli tomu, že žena ostala tehotná, máme dve dcéry. Zo začiatku som pracoval v zahraničí, čiže sme sa videli len cez víkendy,a aj to som uprednosťňoval kamarátou, potom som začal pracovať v doprave a nemal som na nič čas, veľa krát som musel komunikovať s vodičmi aj v noci a chodil som s kamarátmi v noci po baroch, aby som nezaspal, a aj keď som mal čas nevenoval som sa manželke a deťom tak ako by som sa mal.
Už asi tri roky pracujem z domu, manželka ma obchod v ktorom aj sama pracuje, takže cez deň sme spolu málo. Ešte donedávna spávala v detskej izbe s mladšou dcérou, ja som bol totálne odporný voči nej, keď ma chcela pohladiť alebo niečo, vždy som ju odbil. Práca ma tak pohltila, že som bol uplňe chladný, zblbnutý od počítača, 80percent dňa som trávil pri PC. A aby toho nebolo málo chytal som frázy od kamárata, ktorými som ju určite aj urážal, narážky na jej postavu, vek a podobne, pritom je krásna žena.
Boli aj dni ked som sem tam dal najavo nejaké city, ale boli ich veľmi málo, sex sme mali zriedka.Postupne vyzeral náš život ako kamarátstvo. V auguste ste jej už pukli nervy, vyhodila ma z domu a povedala, že chce náš vzťah ukončiť. Vobec som niečo také nečakal, aj keď veľa krát mi to už naznačovala, nebral som to zrejme vážne. V ten deň som sedel na muriku na pumpe asi 7hodin a vela som rozmýšlal, uvedomil si, že som život bral zo zlej strany a mal som zle usporiadané priority, a že bez nej a bez detí si život neviem predstaviť, že ich milujem len to proste musím dávať aj najavo.
Odtvtedy som uplne iný, snažím sa manželke dávať nehu, lásku, oporu, snažím sa ju počúvať, doma jej pomáham, snažím sa venovať deťom. Len ona teraz o moje city akosi nestojí, a tvrdí mi, že to chce čas. Len ja sa bojím, že ten čas chce len na to aby mi neublížila a je už rozhodnutá sa so mnou rozviesť. Ale ja si život bez nej už neviem ani predstaviť, neprestajne na ňu mylím, aj ked som len na pár hodín od nej preč, nedokážem sa už ani poriadne venovať práci, nič ma neteší, mám neustále depresie. Milujem ju a deti nadovšetko na svete, a chcem len aby sme tvorili šťasnú rodinu Čo mám robiť? Ako to mám všetko napraviť, aby sme boli šťastný?

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Milý příteli, všechno na světě si žádá svůj čas. Nepíšete, kdy se odehrála situace, kdy Vám manželka sdělila, že chce vztah s Vámi ukončit. Předpokládám, že to nebylo tak dávno. Vzhledem k tomu, že situace u Vás doma se 11 let ubírala jedním směrem, nečekejte rychlou a snadnou změnu směrem opačným. Dejte manželce čas a přesvědčte ji, že je změna Vašeho chování trvalá. Jak upřímně a sebekriticky uvádíte, choval jste se několikrát ne příliš hezky a ohleduplně, na to se zapomíná mnohem hůře, než na jiné zážitky. Osobně věřím, že když má člověk důvod změnit se a chovat se tak, jak mu přijde správné, má tak činit. Pokud to neocení Vaše manželka, Vaše dcery a přátelé zajisté ano. Ptáte se, co máte dělat? Mám dojem, že to víte poměrně přesně, a že to děláte. Jak dlouho se budete muset snažit? Zkuste to nebrat jako snažení, ale jako nový standard, pak se nebudete muset ptát-jak dlouho ještě? Vaše paní na Vás nepochybně změny bude pozorovat a nějak na ně reagovat. Podle jejích reakcí poznáte sám, jak na tom u ní jste. Pokud chcete dělat více, doporučuji navštívit manželského psychologa a svěřit se se svými obavami. Pokud Vaše manželka bude o pokračování vztahu stát, možná se k Vám časem přidá a budete moci svůj vztah oživit i s pomocí odborníka. Hodně štěstí.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy