43618  9. 12. 2012 19:56:18 - ciernovlaska

Ako sa cez to preniesť a ako si odpustiť

Dobrý deň,
no môj problém spočíva v tom, že kedysi, pred terajším priateľom som mala priateľa ktorý ale nebol ukážkový. Mal problem so zákonom, bol stíhaný za sex.násilie ešte pred tým než sme sa poznali. Ja som sa strašne zalubila do neho, ani vlastne neviem prečo, pridal sa k tomu alkohol no nakoniec ho odsudili a išiel sedieť. Toto všetko som pretrpela len aby som mu pomohla a bola mu oporou. Teraz to tak vnímam, vtedy som si myslela, že aká veľká láska to je a že už bude všetko dobre keď sa vrati. No nebolo, potom, keď sa vrátil tak začal hrozne piť, ja som si to nechcela priznať, lúbila som ho aj tak. Bol pomaly ako bezdomovec, bol sa aj liečiť. Spoznala som iného chlapa a vtedy sa mi otvorili oči, rozišla som sa s ním a strašne sa mi uľavilo a teraz mám krásny plnohodnotný vzťah až na jednu vec. Začali sa mi vynárať veci z minulosti,konkrétne zlé chvíle ktoré som pri ňom prežila, neviem to pochopiť ako som mohla byť s takým chlapom a ako som s ním mohla sexualne žiť, ako som si vtedy mohla namýšlať že som šťastná keď som vlastne ani nebola. Neviem si to sama sebe odpustiť a prenášam si to do terajšieho vzťahu. Som sama zo seba sklamaná, že som to nechala zájsť až tak ďaleko. Hanbím sa za seba, že som s ním chodila, že som ho nosila domov a hlúpo si namýšľala akého mám perfektného priateľa.Vôbec to nebola pravda pretože to bol len čistý alkoholik a nič viac. No a to ma strašne trápi, neviem si odpustiť. Neviem sa pri partnerovi dostatočne uvoľniť. Pred milovaním je všetko super, teším sa na to, som dostatočne vzrušená ale ako náhle už má ísť k samotnému styku tak koniec. Nejde mi to, nie som ani vzrušená, ani vlhká a vniknutie ma dosť bolí. Aby ste to správne pochopili, pri predohre je všetko ok no keď sa už schyluje k vniknutiu, tak sa to celé pokazí. Riešila som to aj u gynekológa, mala som nejakú baktériu a s partnerom sme obaja preliečený no tá bolesť neprešla vôbec. Preto si myslím, že tú svoju minulosť mám v podvedomí a teraz sa to prejavuje. Som s priateľom rok a tieto problémy sa začali cca pred trištvrte rokom. Neviem ako s tým mám bojovať. Prosím poraďte.

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Milá Černovlásko,
doporučuji Vám navštívit psychologa, ideálně klinického. Jistě jste v minulosti prožila dost těžkých zážitků, se kterými je těžké se smířit. Společně s psychologem byste se mohli zaměřit na zmírnění výčitek, které prožíváte a na konkrétní průběh milostného aktu. Třeba Vás při něm trápí něco jiného.
To, co se stalo, se nedá změnit, je třeba dívat se dopředu. Moc nerozumím Vašim výčitkám, mnoho lidí by to považovala spíše za přednost, že jste se snažila vztah udržet tak dlouho. To, jak jste věci viděla dříve a nyní, se vždy bude lišit. Zkuste respektovat své dřívější já, že to zkrátka muselo být tak, jak to bylo. Nejsem si jistý, nakolik přínosné pro Vás je, hledat zpětně jiná řešení, která jste tehdy mohla zvolit. Myslete na přítomnost a na budoucnost. Ať se minulost stane zdrojem zkušeností, nikoliv omezením.
Věřím, že společně s psychologem se od minulosti dokážete odpoutat a zaměřit se na budoucnost. Hodně štěstí.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy