43796  18. 12. 2012 3:05:12 - Mata88

Komunikácia

Dobrý deň.
Mám problém s komunikáciou. Som introvert a chcel by som to aspoň ako tak zmeniť. Viem, že povahové vlastnosti sa menia ťažko, ale isto to ide. Keď som v kolektíve viacerých ľudí, tak mám problém sa dostať k slovu, pretože ostatní proste rýchlejšie reagujú. Nie, žeby som mal slabú slovnú zásobu, ale proste neviem tak pohotovo reagovať a keď už, tak je to len strohá odpoveď. Pri písaní viem vyjadriť rôzne slová desiatimi synonymami a tam problém nemám. Keď som v kontakte s jednou cudzou osobou, tak nemám potrebu sa jej až tak otvoriť alebo nezáväzne kecať o hocičom. Avšak príde mi to ako strata času, nakoľko sa s ňou/ním už viac neuvidím. A takisto keď mi kamaráti predstavia niekoho nového potrebujem sa s ním/ňou stretnúť niekoľkokrát aby som vedel aspoň trochu reagovať na nejakú spoločnú tému.
Moja nekomunikatívnosť mi pokazila už dva vzťahy. Ten druhý ma mrzí omnoho viac, pretože som sa už mal poučiť na prvej chybe. A napriek tomu som nechal maličkosti nabalovať sa do jedného väčšieho problému, ktorému som nedával veľký dôraz a asi som čakal, že sa sám vyrieši alebo prejde. A pritom si stačilo možno o 2 mesiace skôr podebatovať, prebrať moje rozhodnutia a dôvody môjho správania a nebolo by to tak skončilo.
Už mi to ale ľahostajné nie je. Nechcem, aby sa to viac opakovalo a preto chcem rady, na aké otázky by som si mal odpovedať alebo čo by som si mal prejsť z minulosti, aby som našiel príčinu mojej utiahnutosti. Postupy ako sa zdokonaliť v komunikácii poznám. Skôr ma zaujíma, či nemôže byť za tým niečo z minulosti. Rodičia ma vychovávali s láskou, rozmaznaný som nebol, šikanovaný alebo inak utláčaný tiež nie. Akurát v rodine sú ostatní členovia tiež málovravný. Mne ale ide o môj problém, ktorý sa prenáša do vzťahov, alebo spôsobuje neisté vystupovanie pri uchádzaní sa o pracovnú pozíciu. Za aspoň nejaké rady ďakujem, Matej (24)

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Milý Mato,
vzhledem k tomu, že charakteristika, kterou uvádíte, je poměrně dlouhodobá a stabilní, doporučil bych Vám skupinovou psychoterapii. Její podstatou je sdílení problémů v uzavřeném kolektivu lidí, kteří se pod vedením terapeuta scházejí pravidelně po delší dobu. Mohl byste se tam naučit jednak dovednostem, které toužíte rozvinout (pohotovost, mluvení bez obav, asertivita), ale také byste získal pohled ostatních na sama sebe. Zkoušet měnit věci v chráněném prostředí, je vždy pro začátek snazší, než kdekoliv jinde.
Pokud bude obtížné, skupinovou terapii nalézt ve Vašem okolí, dohodněte se s některým psychologem na individuální psychoterapii zaměřené na ty problémy, které Vás tíží.
Hodně štěstí. Je to dlouhá cesta, ale první krok už máte za sebou ;) Rozhodl jste se s tím něco dělat, gratuluji!

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy