44012  29. 12. 2012 10:59:33 - Morticia

Hambím sa zabávať

Mam hrozny strach sa zabávať v spoločnosti. Vždy som bola tichá a hamblivá. Viem sa zo slušnosti porozprávať s dajakou osobou,nemam s tým problém,vtedy niesom vobec ticha. Ale mam v sebe akýsi blok,ktorý mi nedovolí sa uvoľniť a zabávať sa. Napríklad na koncertoch. Včera som bola na svojom prvom dálo by sa to tak povedat. A ešte pár dni pred ním som sa strasne bála. Včera som tam bola s priatelom,on ma upokojoval a snažil sa mi nahovoriť že má mi byť všetko jedno a mam sa odviazať. Snažila som sa,trochu som aj sem-tam pohadzovala hlavou do rytmu ale ked už sa rozpútalo v predu pogovanie,skákanie a narážanie do seba,tak som si hned sadla a celý koncert som len presedela. Neviem prečo sa hambím, bojím sa že namna budu všetci pozerať,ohovárať ma.Bojím sa že sa strápnim,že pri tom budem vyzerat ako idiot. Neviem byt spontánna. Všetko beriem až príliš vážne. Prosím,pomôžte mi sa zbaviť toho bloku,už som každému na smiech.

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Milá Morticio,
chápu Vás. Je těžké se uvolnit a být sama sebou, když na Vás všichni koukají a pozorují Vás. Není však v silách člověka, líbit se všem. I kdyby jste se stavěla na hlavu, ať budete dělat cokoliv, vždy se může najít někdo, komu budete připadat trapně. Napadá mne otázka, nakolik sama sledujete ostatní lidi a posuzujete je. Třeba ono sledování přeceňujete a nikdo Vás nijak zvlášť nezkoumá.
Jak to, že jiní jdou pogovat a nestydí se? Asi nepřikládají názorům okolí takovou váhu. Máte 3 možnosti co dělat dál:
1. Pokud Vás to trápí natolik, že Vás to již příliš omezuje, navštivte psychologa a dohodněte se s ním, čím můžete začít tyto problémy měnit.
2. Představte si, jak se cítí jiní lidé, kteří jdou tančit. Jak to, že jim nevadí, strhávat na sebe pozornost? Jak prožívají to, že je vidíte tančit? Představte si, že jste na jejich místě, ztraťte se v davu a užívejte si to tak jako oni.
3. Zkrátka na koncerty nechoďte. Třeba Vám nijak nebudou chybět. A můžete se věnovat něčemu, co Vás prostě baví více.

Jakou cestou se vydáte, je jedině na Vás. Hodně štěstí.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy