44143  4. 1. 2013 0:20:18 - whacky

Dlouhotrvající zánět, je to vůbec zánět?

Zdravím,
jmenuji se Martin, je mi 19 let a žádám vás o pomoc. Abych mohl přesně popsat, co mi je, napíši vám, co se mi dělo v průběhu 3 měsíců. Omlouvám se, že je to tak dlouhé, snažil jsem se to zkrátit, ale moc se mi to nepovedlo. :) Jelikož je maximální délka zprávy 4 000 znaků, zbytek napíši do komentáře. Pokud se zpráva musí nejdříve verifikovat, což by v tomto případě nebylo možné, jelikož není celá, prosím, kontaktujte mne na email, ať zbytečně nečekám, děkuji. Řekl bych, že to začalo v říjnu, pohlavním stykem s mou novou přítelkyní. Sex byl zpočátku chráněný kondomem, bohužel ale praskl a navíc, má přítelkyně měla v té době menses. Na další den mě začalo pálit, když jsem šel na malou, a taky mi trochu dělalo problém se vyčůrat, nedával jsem tomu moc velkou pozornost, měl jsem za to, že došlo jen k podráždění (v sexu ještě moc zběhlý nejsem, když to tak vezmu, byl to první sex bez kondomu). Jenomže jak šly dny dále, problém stále neustupoval a navíc, objevil se další problém - začal jsem cítit tlak v okolí prostaty, jakoby se mi stále chtělo na velkou (ne, zácpa to nebyla).

Navštívil jsem tedy obvodní lékařku, která mi řekla, že mám s největší pravděpodobností zánět močového měchýře (zjistila to díky vysokého obsahu bílkovin v moči) - oddychl jsem si. Měl jsem totiž obavy, že jsem chytl nějakou pohlavní chorobu (ačkoliv jsem pečlivě prostudoval příznaky těch nejrozšířenějších chorob - žádnou vyrážku či výtok jsem neměl). Předepsala mi antibiotika, nevím, jak se jmenovala, předpokládám ale, že to byla nějaká běžná, pětidenní, to ale není, myslím, relevantní. Po třech dnech na antibiotikách se to začalo zlepšovat, byl jsem šťastný, ovšem po jejich dobrání se problém objevil znovu - nyní mne to nebolelo v oblasti prostaty, ale cítil jsem tlak pod tlustým střevem - levá močová trubice. Opětovně jsem se tedy stavil za obvodní lékařkou. Vysvětlila mi, že se někdy může zánět přemístit do močové trubice, což se v mém případě pravděpodobně stalo. Dostal jsem další antibiotika - Nitrofurantoin-ratiopharm. 5 dní jsem je bral 3x denně, dalších 5 dní 1x denně. Když jsem je bral 3x denně, problém ustal, poté se ale zase objevil, zase ten nepříjemný tlak. Šel jsem tedy za obvodní lékařkou znovu, vzala mi krev a poslala ji na kultivační testy (nevím, co vše se z těchto testů dá zjistit). Dopadly tak, že mi nic nenašli, moč byla taktéž v pořádku, ale problém stále přetrvával, doktorka mne tedy poslala na urologii, kde jsem ale již nešel.

Přibližně od půlky listopadu se tedy léčím sám, nebo se o to alespoň snažím. Za předpokladu, že mám zánět, jsem zkoušel různé urologické čaje, brusinky, pít hodně tekutin (hlavně močopudného piva :)) a tabletky Uroval manosa akut, ke kterým jsem ještě zdarma dostal probiotika. Urologické čaje pomáhaly, dokonce jsem si chvilku myslel, že jsem vyléčen, přestal jsem je ale potom pít, protože čaje nesnáším, což byla asi chyba. Poté jsem tedy zkusil tabletky Uroval manosa akut s probiotiky - pomohlo to, ale zase jen na chvíli. Zkusil jsem tedy znovu antibiotika, která jsem dostal - Nitrofurantoin-ratiopharm (1x denně), k ním jsem ještě začal brát tablety Wobenzym, o kterých jsem se dočetl, že mohou zlepšit účinnost. Momentálně je stav takový, že už asi třetím dnem piji urologický čaj a zítra si jdu opětovně koupit Uroval manosa akut. Vím, že si určitě mnozí myslí, že jsem blb a měl jsem jít hned na tu urologii...

dr.urolog   dr.urolog [Urolog]
V první řadě jste měl na doporučení obvoďačky navštívit urologa. Takže tak proveďte! Pro něj bude důležité, že máte potíže v močové trubici a tlaky v konečníku nebo na hrázi. Že vznikly po nechráněném styku a že jste byl opakovaně léčen pro zánět močového měchýře s pouze přechodnou úlevou. Nejspíš budete vyšetřen včetně ultrazvuku a vyšetření přes konečník. Kromě kultivačního vyšetření moči by jste měl podstoupit také stěry z močové trubice na pohlavně přenosné infekce. Odsud bych si mohl typnout, že půjde infekci ne zcela typicky probíhající. Vážnějšího to nic nebude. Mohlo by jít o zánět prostaty nebo dalších močo-pohlavních orgánů. Indikována bývají účinnější antibiotika na delší dobu. Prozatím se fyzicky šetřte, pijte hodně tekutin a buďte v teple.

Komentáře uživatelů ...

whacky
4. 1. 2013 0:21:07
Příznaky mám momentálně takové, že cítím tlak (nevím, jestli se to dá nazvat tlakem, možná slabou bolestí, je to takový nepříjemný pocit (kdyby trval jeden den, tak na něj neberu ohled, ovšem trvá to už více, jak dva měsíce, je mi z toho na zbláznění)) v oblasti levé močové trubice. Onehda mne bolelo na dotek levé varle - nevím, jestli to má s tím něco společného, velká bolest to nebyla, trvalo to asi dva dny - nechci opomíjet žádný potenciální příznak. Dále mne občas bolí okolí prostaty, ačkoliv mnohem, mnohem méně, než původně, to jsem skoro ani sedět nemohl. Dále se mi asi týden točí hlava (za což mohou buď tabletky, které tak střídám, nebo jednoduše to, že je toho na mne v poslední době prostě hodně) a dnes mne začala bolet záda, spodní část, řekl bych, že v okolí ledvin, za což ale pravděpodobně může to, že jsem dnes šel na túru na hory - po dlouhé době nějaká namáhavější fyzická aktivita, jak jsem ale psal, nechci opomíjet žádný potenciální fakt. Znovu jsem onehda prostudoval pohlavní nemoci a začal jsem uvažovat o tom, že bych teoreticky mohl mít chlamydiovou infekci, četl jsem, že v některých případech nemusí být zřetelné žádné příznaky (výtok, vyrážky, …), a že to může způsobovat právě zánět močových cest. Důvod, proč jsem nešel na urologii je jednoduchý, bojím se. Proto se obracím na vás, jednak proto, jestli byste mi nemohli dát nějaký tip na pokus o vyléčení před tím, než půjdu k doktorovi a taky proto, že mám pár otázek, mimo jiné, i ohledně doktora. Navíc, v mnohých diskuzích jsem četl, že prakticky nikomu urolog nepomohl - že jim jen předepsal antibiotika a to bylo vše, že se nakonec vyléčili sami, alternativní medicínou - to je ale, předpokládám, jen další výmluvou toho, proč jsem tam ještě nešel.
whacky
4. 1. 2013 0:22:14
Nyní znáte můj příběh, pokusím se tedy sepsat nějaké mé otázky. 1) Co by to kromě zánětu čehokoliv mohlo být? Rakovina? Nějaká pohlavní nemoc? Prosím, nepište, že mi to blíže specifikuje doktor - zajdu k němu, jen chci vědět, na co vše se mám připravit. 2) Za předpokladu, že se jedná o zánět, co mi ho mohlo způsobit? To, že jsem měl ten nechráněný sex? Nachlazení či něco jiného? V létě jsem hodně sportoval a jedl zdravě, po prázdninách jsem na to ale začal kašlat a během měsíce přibral prakticky 10 kg, může takové, řekl bych rapidní přibrání, mít vliv na mé pohlavní ústrojí? Je to možná hloupý dotaz, ale přeci jen bych to rád věděl. 3) Jak dlouho může takový zánět trvat? Je hloupost, že jsem s tím nešel hned k tomu urologovi? Mohu z toho mít nějaké trvalé následky? 4) Psal jsem, že mi paní obvodní doktorka dělala z krve kultivační testy, co vše mohou odhalit? Předpokládám, že paní doktorka vyplní nějaký formulář, na co vše má být krev otestována - na co se standardně testuje? 5) Chci zajít k tomu doktorovi. Předně ani nevím, jak se tam mám objednat, jelikož to je vlastně poprvé, co mám nějaký závažnější zdravotní problém. Předpokládám, že telefonicky - co jim mám říct? Že mám problém a rád bych se objednal? Po jak dlouhé době můžu očekávat, že tam budu moct přijít? 6) Předpokládám, že poté, co tam vejdu, budou chtít vědět, co mi vlastně je, pochopitelně. Nevím, jestli jim mohu říct takový dlouhý příběh, jako jsem napsal tady vám, jestli na to mají čas. Mohli byste mi tedy poradit, co z těch informací je relevantní a co tam mám hlavně zmínit? 7) Nevím, co mi budou provádět za testy, co mohu očekávat? Ultrazvukové vyšetření? Co se všechno z tohoto vyšetření dá zjistit? Například jsem se doslechl, že se vyšetření zvětšení prostaty provádí strčením (bylo mi řečeno prstu, což mi přijde v dnešní době nepravděpodobné) do mého řitního otvoru. Mohu očekávat i něco takového vzhledem k tomu, že jsem měl ty občasné problémy v okolí prostaty? Co výtěr? Jak se provádí? Nebo, nedej bože, mohu očekávat cystoskopii? Jsem z toho maximálně vyděšen a je to, řekl bych, hlavním důvodem, proč jsem tam ještě nešel. 8) Pokud doktorovi sdělím, že jsem si dělal takový malinký průzkum a že si myslím, že bych mohl mít chlamydiovou infekci, jak se provádí test na přítomnost? Z krve? Na co vše mi urolog krev otestuje? Co vše může zjistit z moči? 9) Kolik si mám na takové vyšetření připravit peněz? ------------ Pokud jste si můj příběh a otázky přečetly celé, velice Vám děkuji. Už jen to, že si to někdo přečetl, pro mne velice hodně znamená. Za jakoukoliv odpověď budu nesmírně rád, ani nevím, jak bych se Vám mohl dostatečně odvděčit. S pozdravem Martin.
whacky
9. 1. 2013 3:10:48
Velice Vám děkuji za odpověď, pane doktore. Oddechl jsem si, že se pravděpodobně nejedná o nic vážnějšího. Co nejdříve se objednám k tomu urologovi.

Vyrážky Varlata Varikokéla Hydrokéla Fimóza, Předkožka Hirsuties papillaris Fordyce's spot