44204  6. 1. 2013 12:32:41 - Michaela19

Strach z ľudí

Dobry den.
Uz dlho mam tento problem,ale az teraz som sa odvazila s tymto problemom niekomu zverit.Mam strach z ludi.Mam strach sa niekomu len pozriet do oci,a hned sa zacnem bat,a zrazu neviem ani co rozpravam.Citim sa preto hrozne,hlavne preto,ze mam aj pracu kde pracuje strasne vela ludi,a vzdy ked tam mam ist,mam strasne pocity.Busi mi srdce,zacnem sa triast,a niesom schopna sa ani rozpravat.A to nielen ked idem do prace,zacne sa to aj napriklad ked niekde nakupujem,alebo proste vzdy tam kde je vela ludi,mam strasny strach a nedokazem sa poriadne na nic sustredit,mam len pocit,ze na mna vsetci pozeraju a smeju sa mi,a nebodaj by sa ma niekto z nich nieco opytal.A najhorsi problem je v tom,ze uz to vyustilo az tak daleko,ze mam strach aj z ludi ktorych poznam,z rodiny,z kamaratov,a dokonca aj z priatela.Mam problem sa len s nimi o niecom porozpravat!Nedokazem sa im uz ani pozriet do oci,a velakrat poviem kravinu ked sa ma niekto s nich nieco opyta.Zacnem byt strtnuta,nervozna,a mat zase tie hrozne pocity.Uz neviem ako mam s tym bojovat.Vzdy som byvala hambliva,ale tento problem sa ma nikdy netykal.Mozno ten problem vznikol tym, ze ked som bola mala vsetci si zo mna utahovali,ze som trochu pri sebe,a niesom prilis pekna,a vsetci obdivovali moju krajsiu kamaratku,alebo velkym sklamanim,ked ma opustila dobra kamaratka,a strasne ma sklamala ako ma este nikto nesklamal,alebo problemmi z rodicmi...ale neviem preco to vyustilo az teraz,ked mam 20.Uz mam tento problem ale vyse roka,a stale sa to len zhorsuje,a citim,ze uz musim s tym nieco spravit.Velmi mi to komplikuje zivot.Okrem toho mi moje sebavedomie kleslo na dno.Uz musim zakrocit,nechcem si pokazit zivot.

PhDr.Burdova   PhDr.Burdova [Psycholog]
Proti Vašemu problému chcete zakročit po roce potíží, také je vidět, že se do hloubky zamýšlíte nad jeho příčinami. To všechno svědčí o tom, že jste k sobě zodpovědná a přemýslivá, a máte tedy ty nejlepší šance problémy zvládnout.
To, co popisujete, jsou příznaky tzv. sociální fobie: strach z pozornosti druhých osob, z kritických a zkoumavých pohledů, strach vystupovat a hovořit na veřejnosti. Sociální fobie se rozvíjí postupně. Tím, že máte strach a situacím se postupně stále více vyhýbáte, se samovolně prohlubuje. Je to pohyb po začarovaném kruhu (který už jste asi i sama odhalila) a který je, jak vidíte, docela zrádný. Doporučila bych Vám co nejdříve zahájit léčbu psychoterapií, ta občas bývá doplňována psychofarmakologickou léčbou, uvidíte, co Vám odborníci doporučí. Objednejte se tedy na konzultaci k psychologovi nebo psychoterapeutovi a přerušte začarovaný kruh. Tyto problémy jsou velmi dobře léčitelné, takže Vy určitě vše dobře zvládnete.

Komentáře uživatelů ...

mario1251
14. 1. 2013 0:30:01
Ahoj ak by si sa chcela otom porospravat mam tiez komplikovane prezivanie viem ake to je
Michaela19
25. 1. 2013 10:55:38
Dakujem za pomoc.A mario mozme.
Michaela19
26. 1. 2013 10:12:01
Uz som sa aj objednala psychologicke.Verim,ze uz sa z toho konecne dostanem :-)

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy