44305  9. 1. 2013 17:23:40 - 951011

Nervozita a bezdôvodné pocity úzkosti

Dobrý deň,
mám 17 rokov a približne 4.5 mesiacov sa u mňa prejavujú psychické problémy, ktoré si neviem celkom dobre vysvetliť. Ide o pocity nervozity v kolektíve, nedokážem byť uvoľnený ako kedysi, rovnako nepríjemne sa cítim ak s niekým v triede nadviažem (čo i len náhodný) očný kontakt. Občas mi zostane zima, príde na mňa akýsi pocit úzkosti. Ja ale nevidím žiaden podstatný dôvod, z ktorého by tieto problémy mohli vyplývať. Pred nástupom na strednú školu som mal síce problém s príliš nízkym sebavedomím, ktorý sa po sedení s psychologičkou a čítaní dostupnej literatúri (aspoň z môjho pohľadu) pomaly a postupne určite zlepšil. Sú tomu už 2 roky, čo sa som sa cítil "pohodlne vo vlastnej koži" a teraz sa cítim, akoby som sa "vracal späť". Čo sa týka kolektívu, so všetkými spolužiakmi mám dobré alebo neutrálne vzťahy, nikdy (počas 3 rokov na SŠ) som nemal žiaden problém. Obzvlášť nervózny sa cítim ak hovorím alebo sedím v blízkosti osoby z triedy, s ktorou som mal istý sexuálny zážitok. Nebol nepríjemný, práve naopak...ale už sa v jej blízkosti necítim tak pohodlne ako predtým, keďže sme vždy boli len kamarátmi. Za posledný mesiac permanentne bojujem s chrípkou a myslím si, že tá bude mať tiež súvis s psychikou, keďže som nikdy nemával problémy so žiadnymi sezónnymi chorobami. Vopred ďakujem za odpoveď.

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Milý příteli,
pokud jste již jednou úspěšně vyřešil problémy s psycholožkou, nebude pro vás tak složité ji kontaktovat opět. Je běžné, že lidé občas zajdou "dát hlavy dohromady" s psychologem. Zvažte tedy další návštěvu své psycholožky.
To, co popisujete však nemusí být nic neobvyklého. Nepíšete, čím se situace v kolektivu zhoršila, zda byl váš sexuální zážitek prvním, či jediným s danou osobou, ani jak s touto osobou dále vycházíte. Je možné, že lze celou situaci vyřešit ujasněním svých citů k dané osobě. Nebo znovunavázáním těsnějších kontaktů s některými kamarády. Nikdo se v kolektivu necítí dobře bez vzájemných kontaktů.
To, že nyní procházíte chřipkou, je v tomto období časté, nicméně máte pravdu, psychický stav ovlivňuje každou chorobu. Takže vaše nepohoda může k chřipce přispívat.

Tedy: V případě přetrvání potíží navštivte svou psycholožku. Do té doby zkuste experimentovat s tím, co vaše negativní pocity zmírňuje a kdy se cítíte lépe.
Přeji hodně štěstí.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy