44349  10. 1. 2013 21:37:09 - MaruskaN

Prokrastinace

Dobrý den,
pravděpodobně mám problém s prokrastinací. Nemám problém se cokoliv naučit, ale mám problém se k tomu tzv. "dokopat". Celé odpoledne dělám cokoliv jiného (např. si začnu přerovnávat skříň, nebo si pustím film), jen abych se nemusela učit. Spoustu času také trávím s přítelem. Špatné známky mi ale samozřejmě vadí, takže si okolo deváté,desáté večer sednu a učím se. Poté jsem nevyspalá, bolí mě hlava a stejně se ve škole nesoustředím. Mohli byste mi, prosím, poradit, co s tím mám dělat? Děkuji Vám.

Dr.Trenz   Dr.Trenz [Praktický lékař]
Dobrý den, sice nejsem psycholog, ale sám jsem během studií zažil přesně to, co popisujete, a zažila to i naprostá většina ostatních studentů, které jsem znal. Pokud se nakonec večer donutíte učit, neviděl bych důvod pro nějakou intervenci. Je to prostě otázka priorit. Když nechcete ponocovat a pak být druhý den unavená, musíte se prostě "dokopat" učit se dřív, jak sama zmiňujete. A věřte mi, u většiny to jde :-)

Komentáře uživatelů ...

Mgr.Zajic [Psycholog]
20. 1. 2013 10:45:30
Souhlasím s panem doktorem. Pokud Vás to však bude trápit déle, klidně kontaktujte psychologa. Do té doby ještě doporučím jednu "vychytávku". Zkuste si činnosti podrobněji plánovat a snažte se vždy co nejdříve začít první částí úkolu, která není nijak stresující. Dám příklad: Chci napsat nepříjemný e-mail. První částí bude "sednout si k počítači" odškrtnout ... druhým "otevřít email" odškrtnout ... napsat adresáta ... napsat předmět zprávy ... Jakmile začnete, snáze se pokračuje. Tímto jednoduchým přístupem se dá efektivita zvýšit prakticky bezbolestně :) Hodně štěstí

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy