44373  11. 1. 2013 21:16:47 - godotka

Amok

Dobry vecer!
Mam 26 rokov som stasne vydata a k tomu mame s manzelom dve krasne deti!Vsetko by bolo krasne a v poriadku nebyť mojej agresie, ktora často prerasta az do amoku. Ked ma nieco vytoci,staci iba malickost, alebo ked nie je vsetko tak ako som si si naplanovala,chytá ma stres,ktorý prerastie do agresie az amoku!Vtedy mi nic nie je sväté,staci ze by sa niekto ku mne ozval a vtom momente prskam,kricim ako zmyslov zbavena, nadavam! Moj muž je zo mna uz na nervy a parkrat mi aj povedal,ze je to so mnou na nevydrzanie!Nechcem ho kvôli svojej vybusnosti a naladovosti stratit! Dokonca moj troj rocny syn je uz tiez zo mna niekedy zufaly,bud povie tatovi : Mama uz zase kričí!Alebo mi povie sam ze mam prestať kričať a mam sa upokojiť! Poraďte mi prosim,ako mam zvládnuť samu seba?Ako naložiť s hnevom,ktorý vo mne je? Dakujem za odpoveď

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Milá maminko,
dovolte mi, aby Vám poblahopřál, že jste udělala první krok k tomu, situaci změnit. Už to, že jste si přiznala, že na sobě musíte něco změnit, je tím největším krokem dál.
Doporučuji Vám navštívit psychologa, ideálně klinického či rodinného, neboť výrazný vztek asi opravdu komplikuje život ve Vaší rodině.

Než se k němu objednáte, zkuste se zamyslet, co by Vám ulevilo od stresu a podrážděnosti, zařaďte si do svých aktivit takové, při kterých si opravdu odpočinete, uvolníte se.

Pak Vás nejspíš bude čekat dvojí práce:
1. Zjistit, jaké situace vedou k tak výrazným emocím, které pak špatně kontroluje většina lidí (vybuchnou, vypění) a zařídit svůj život tak, aby k situacím, které je vyvolávají, nedocházelo.
2. Naučit se kontrolovat tyto afekty a případně v nich reagovat jinak. Je například lepší si jít zakřičet do sklepa, než křičet na někoho nadávky.

Na světě jsou lidé temperamentnější a klidnější, s tím nic moc nezmůžete. Kdybyste byla leklou rybou, třeba by to manželovi také vadilo. Takže jde hlavně o to, jak svůj temperament dostat do únosných mezí.

Ale jak jsem řekl, jste na dobré cestě!
Hodně štěstí.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy