44440  14. 1. 2013 18:42:42 - ataurquel

Agresívní kamarád

Dobrý den,
Náš syn (17 let) studuje na střední škole spolu s kamarádem, s kterým se spřátelil už na základní škole. Tento kamarád v dětství prodělal zápal mozkových blan a nebylo zřejmé, že by to na něm zanechalo nějaké následky.
Nedávno však byl náš syn fyzicky napaden tímto kamarádem, a to dosti agresivně a hlavně bezdůvodně (údajně proto, že přišel s jinými kamarády do nějakého klubu a ne sním a on tam musel na ně čekat). Nechápali jsme toto jeho jednání, neboť ho rovněž celou dobu známe jako náš syn a často k nám (a rád !) chodil na návštěvy, a my jsme ho brali téměř jako rodinného příslušníka, proto jsme z jeho jednání byli v šoku.
Neustále jsme toto jeho jednání s manželkou rozebírali, až jsme došli k zajímavým závěrům. Nejsme si jisti, ale máme pocit, že matka kamaráda našeho syna někdy v minulosti říkala, že jejich syn snad užívá, nebo by měl užívat nějaké léky po té prodělané nemoci. Dále jsme si uvědomili, že v minulosti už napadl jiného spolužáka, který obtěžoval spolužačku a on se jí zastal, ale takovým způsobem, že to hraničilo s ublížením na zdraví. Tehdy jsme to považovali za hrdinský čin. Nyní jsme se od syna dozvěděli, že v minulém roce napadl úplně jiného spolužáka, který však již musel být hospitalizován v nemocnici.
Máme za to, že tento kamarád má nějaký zdravotní problém, o kterém samozřejmě rodiče nechtějí na veřejnosti mluvit. Zřejmě by měl užívat nějaké léky, ale asi to nikdo z rodičů nekontroluje a nechávají to na něm samotném, jak se rozhodne, tedy jestli si lék vezme nebo ne, pokud vůbec nějaký má. Asi by měl navštívit odborného lékaře, což jeho rodičům již doporučil i jeden z rodinných příslušníků, který je mimochodem rovněž lékařem, ale rodiči byl razantně upozorněn, ať se o to nestará, že je to jejich věc jak oni si syna vychovávají a že oni sami udělají, co uznají za vhodné a co bude třeba. Jenže doposud neudělali nic a vše úspěšně tají. Dokonce už syn údajně ve spánku napadl i svého vlastního otce.
Kdyby našemu synovi, nebo raději alespoň nám naznačili jejich problém, tak bychom synovi doporučili jak se má k němu chovat, čeho se v komunikaci s ním vyvarovat, aby mu nedal impuls nebo podnět k nějaké nevhodné reakci. Rodiče ale mlčí a hrají „mrtvého brouka“. Co jejich syn chce, to dostane, koupí mu nebo udělají, co si přeje, a to jen proto, aby ho nerozčílili.
V nastalé situaci nevíme, co máme nebo nemáme dělat. Myslíme si, že je nutno podniknout jakési kroky, aby v budoucnu nedošlo k nějaké tragédii. Prosíme proto o radu, co by bylo nejvhodnější podniknout z naší strany. Nechceme být nějakými „udavači“ a někde někomu něco hlásit, ale cítíme, že je nutné něco udělat, než se stane nějaká vážná věc. Rodiče s tím kamarádem ale asi dobrovolně na nějaké vyšetření nepůjdou.
Díky moc za radu.

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
nu, opravdu zapeklitá situace. Máte pravdu, že návštěva odborníka je čistě rozhodnutím rodiny. Je možné, že nějakého navštěvují. Konkrétní problémy mohou řešit instituce, kterých se to týká. Tedy například škola, možná i policie.

To ovšem nevyřeší problém, na který se ptáte. Bojíte-li se fyzických útoků jeho kamaráda, co si o tomto myslí Váš syn? Rovněž se toho obává? Můžete společně dojít k řešení, že se s kamarádem bude vídat méně a jen v přítomnosti dalších kamarádů. Nebo si s ním o tom může promluvit, už to není malý kluk, třeba by se s ním o tom dalo bavit (mezi 4 očima jako přátelé). Očividně ho k němu váže dobrý vztah, když ho rozčílilo, že do klubu nešel Váš syn s ním. Bohužel nejspíš hůře ovládá a snáší negativní emoce.

Moc jiných možností nevidím. Každopádně kamarád Vašeho syna to musí mít těžké, sám se často dostává do situací, které nedokáže řešit jinak, než fyzickým útokem, dokáže se méně kontrolovat. Je především v jeho zájmu, vše řešit.

Tedy: Vy mnoho možností nemáte, můžete věc konzultovat se školou. Váš syn může volit vlastní řešení (rozhovor či omezení kontaktů).
Vše, co povede k úspěšnější spolupráci s lékaři či psychology, bude dobře.
Hodně štěstí.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy