44583  20. 1. 2013 19:50:19 - vossicka

Podrážděné oči

Dobrý den,
obracím se na Vás s prosbou o radu. Moje teta má od září 2012 problém v oblasti oči. Na Vánoce se stěžovala, že má okolí očí podrážděné, červené a údajně se to zhoršuje. Nevím, zda se jedná o alergickou reakci. Možná kontakt s rostlinou z Chorvatska -(ostrov Pag), kterou údajně držela v rukou a domorodci ji varovali, že ji musí odhodit, protože může oslepnout. Mám dotaz, zda se již někdo setkal s podobnou věci a po případě co dělat, aby došlo ke zlepšení. Dle poslední informace byla již u několika lékařů(na Slovensku - je slovenka), ale zdá se, že nic nepomáhá a pozvolna se zhoršuje tento stav. Moc Vám děkuji za odpověd a radu. Daniela

MUDr.Korda   MUDr.Korda [Oftalmolog]
Dobrý den,
jedinou rostlinou, která mě napadá, je pryšec. Po kontaktu očí s mízou z této rostliny dochází k rozvinutí zánětu rohovky. Ale při takovém onemocnění je přítomno zhoršení zraku a navíc by se onemocnění rozvinulo hned v zápětí, ne po delší době. Takže bych současný problém nedával do příčinné souvislosti. Navíc kdyby to byla alergie na tuto rostlinu, tak by příznaky zmizely po ukončení kontaktu s touto rostlinou.
Co se týče zjištění příčiny. U oftalomologa je vhodné provést stěr z oka a to na bakteriální a hlavně chlamydiovou infekci. A podle výsledků případně léčit. Jestli bude vše bez nálezu, tak je třeba se obrátit na alergologa. Nejdříve můžete zkusit eliminovat veškeré přípravky používané na obličej a změnit i prací prostředek na povlečení.

Komentáře uživatelů ...