44590  21. 1. 2013 0:34:22 - Malca

Sexuální nátlak ze strany exmanžela

Pane doktore,
mám dotaz, chtěla bych vyhledat odbornou pomoc a váhám, zda oslovit sexuologa nebo psychologa z Ostravy. Jsem ve vztahu s bývalým manželem. Brali jsme se po krátké známosti a po roce a půl jsme se rozvedli kvůli neustálým hádkám kvůli sexu. Nezvládala jsem jeho sexuální apetit, který byl neustále, několikrát denně a pokud jsem mu nevyhověla, nastaly scény, hádky, urážky, že jsem frigidní, i když jsme spolu měli styk denně. Nechtěl mě nechat usnout, když jsem odmítla sex, budil mě kvůli sexu v noci, brzo ráno, neustále jsem byla pod nátlakem, neustále mě osahával a svlékal. Po půl roce jsme se k sobě vrátili, situace se zlepšila v tom, že mě nebudí, když spím, ale opět se stupňuje jeho nátlak, scény, urážky. Nechce si nastavit nějaká pravidla, domluvit se ani ustoupit. Vždycky jsem měla sex ráda, vyhovovala mi frekvence 3-4 týdně při dlouhodobém soužití a s jinými partnery jsem nic podobného nezažila. Pořád mi tvrdí, že je chyba u mě, že bych se měla jít léčit. Mám ho ráda, ale situaci opět nezvládám, jsem pořád pod nátlakem a když mu nevyhovím, tak následuje hádka, když mu vyhovím, tak za 2 hodiny žádá nové uspokojení a situace se opakuje. Navrhovala jsem řešení, domluvit určitou frekvenci našeho styku a nevadilo by mi, kdyby se poté uspokojoval sám, ale to odmítá, když dle jeho slov, má na to mě. Nevím, zda se to dá vůbec nějak řešit. Děkuji.

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
z hlediska požadované frekvence sexuálních styků není v podstatě problém ani na Vaší ani na jeho straně. Potíž je ve skloubení vzájemných nároků a na stylu, jakým na Vás požaduje něco, co vy odmítáte. Doporučuji spíše manželského psychologa, se kterým byste mohli řešit hlavní otázku: Je vůbec možné Vaše nároky skloubit a dohodnout se, či nikoliv? Pokud Váš partner takové řešení odmítne a nadále budou v této oblasti přetrvávat neshody, budete situaci nejspíš muset řešit zvolením ukončení vztahu. To, zda by on sám měl navštívit sexuologa je jen na něm, vzhledem k tomu, že vztahy a život to patrně narušuje především jemu samému. Hodně štěstí.

Komentáře uživatelů ...

Nahodnyhost
22. 1. 2013 19:39:39
Tady jsou dvě věci, exmanželova hypersexualita, což beru jako poruchu (nevím, jak oficiální věda). Ale to by řešit šlo, např. právě tou masturbací. Závažnější mi přijde vada na charakteru, či jak to laicky nazvat. Zkrátka totální sobectví, kdy chce jen uspokojit svůj chtíč a zcela ignoruje Vaše zájmy. Nejen nižší sexuální potřebu, ale i např. intimní sféru a nerušený spánek. Možná to je výsledek té hypersexuality, že se pak člověk neovládá a takto se chová. To ví asi lépe odborníci. Pokud by ale šlo jen o vyšší sexuální potřebu, tak tady bych zásadní problém neviděl. Zčásti vyjít vstříc, a zčásti by to řešil sám. Osobně si myslím, že pokud jde o jeho naprostý egoismus a bezohlednost, tak to vidím dosti beznadějně. Takoví lidé se nemění, maximálně se dokážou po určitou chvíli chovat jinak, např. když hrozí odchod partnerky, pak zase přitvrdí, když jsou si jisti. Taky si myslím, že je i docela běžné, že někdo někoho týrá a ten druhý toho tyrana přitom miluje a jeho chyby různě bagatelizuje, omlouvá ap. To není myslím jen syndrom lásky obětí únosu vůči únoscům, takové citové vazby ke grázlům mi přijdou časté i v běžných situacích. Např. žena, co miluje svého muže, ten ji škrtil a k ráně nemá daleko, umí se opíjet a nějaká leta si taky odseděl v nápravném zařízení. Jiná, co miluje toho svého, nemlátí ji, ale je tam dlouholetá nevěra. Takových případů znám více, nejsem žádný poradce, to jsou lidi z okolí či příbuzenstva. Jestli chcete ze života peklo, tak s ním buďte dál a namlouvejte si, že není tak zlý a že za svoji zvýšenou potřebu sexu nemůže. Vyšší potřebu má patrně většina mužů v párech, většina mužů, co žijí se ženou, tak ještě krom sexu pravidelně masturbují. Ne všichni jsou totiž tak bezohledně sobečtí. Myslím, že frekvence 3-4 je vyšší, než je běžné u párů, které jsou spolu delší dobu a nejde o vztah na začátku.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy