44819  28. 1. 2013 20:09:21 - dobroja

Horšení zraku v dospělosti

Je mi 36 let a pořád se mi horší zrak. Začínala jsem jako 10-leté dítě s -2 dioptriemi a nyní mám -10,45 a -11 dioptrií a navíc astigmatismus, který mi zjistily před rokem a půl. Pořád se mi zrak horší a horší. Také mi před očima padají takové kousky nebo chuchvalce, doktor říkal že je to při těžké krátkozrakosti normální. Je možnost zjistit proč se mi zrak kazí i v dospělosti? Doktor říkal že neví. Každý rok mám pořád větší dioptrie, bojím se abych neskončila za chvilku s - 20. Moc děkuji za odpověď.

MUDr.Korda   MUDr.Korda [Oftalmolog]
Dobrý den,
dioptrická vada je dána nepoměrem mezi zakřivením rohovky a délkou oka. Svou roli zde hraje i index lomu optických médií (čočka, sklivec,..), ale to jen pokud jsou patologicky změněny (př. šedý zákal). To by lékař viděl.
Takže je možné vyšetřit rohovku pomocí pentacamu či orbscanu. Takový přístroj dokáže říci, zda nedochází k postupnému vyklenutí rohovky. Ovšem předpokládám, že bude vše v pořádku a příčinou bude nezastavený růst oka do délky (k verifikaci je možné sledování délky oka pomocí bezdotykového přístroje př. IOL master). Ovšem důvod, proč se růst oka do délky nezastavil není možné objasnit.

Komentáře uživatelů ...