44840  29. 1. 2013 19:56:42 - jama

Syn skoro nic nejí!!!

Dobrý den,
mám 4 letého syna. Ani nevím, jak začít. Kojený byl cca 14 dní, 14 měsíců prodělával silný reflux, neudržel v sobě nic, všechno mu šlo nahoru. Ale na váze přibýval, tak jsme to nějak zvlášť neřešili. V tom by problém ale nebyl, do svých 2 let snědl snad vše, mimo zeleniny(syrové). Postupně začal odmítat různá jídla a teď ve 4 letech nejí skoro nic. Sladkosti bych mohl jíst od rána do večera, to mu samozřejmě nedáváme místo normálního jídla, mléko pije skoro celý den cca 1 litr denně. Vaříme jen jídla, které vím, že sní, ve školce odmítá úplně vše i to co má doma docela i rád. Když náhodou ochutná např. rohlík s máslem, tak se mu zvedne žaludek, pomazánky, uzeniny, sýry to do pusy vůbec nevezme, zakreje si pusu a říká "fůj to smrdí" , tak je to i s jíným jídlem, spíš bych Vám mohla vypsat co jí.....
Rohlík sní suchý a nebo jen s nugetou ale to už jsem mu přestala také dávat. Ve školce mají k svačince pro něj připravený suchý rohlík nebo chleba, k obědu suchý knedlíky, těstoviny,.....
Hubený není, váží cca 20kg ale to si myslím, že to má jen ze sladkostí a mléka. Můžete mi prosím poradit jak na něj aby zase začal normálně jíst a aby se mu to jídlo "nehnusilo" ? A ještě jedna věc, když mu nedám něco sladkého nebo mléko, tak radši bude o hladu.
Děkuji

Petulle   Petulle [Všeobecná sestra]
Doporučuji začít ředit mléko vodou. Mléko jej pravděpodobně zasytí natolik, že nemá potřebu jídla. Totéž způsobují sladkosti. Doporučuji nedávat sladkosti vůbec (cukry dodají potřebnou energii). Dítě vyhladoví a hned mu lépe zachutná. I kdyby byl např. den o hladu, pokud to není pravidelný stav, neublíží.

Komentáře uživatelů ...

Bader
3. 2. 2013 13:31:44
Poradil by som sa gastroenterológom , nie kvôli vyšetreniu, dieťa by som radšej od vyšetrenia ušetril ale kvôli príznakom - refluxu. Nakoniec reflux to vôbec nemusí byť. Potom by som ešte zistil jeho prípadnú alergiu, neznášanlivosť na mliečne výrobky. Ak by bolo všetko ok tak si myslím že malý bude v podstate zdravý, ale chce len to čo mu chutí a stresuje vás. Ten hlad po odmietnutí sladkostí mu neuškodí, pretože svoju váhu má. Tekutiny tiež má. Pomaly by som skúsil mu ponúknuť jednotlivé druhy stravy a jeho obľúbené až POTOM. Nedávať veľké dávky i lyžička zemiakov na začiatku bude úspechom za ktorý si zaslúži odmenu. Obrne sa trpezlivosťou a vytrvalosťou. Ak raz ustúpite po malom hlade z ľútosti bude si robiť čo chce.
Ondrej425
14. 2. 2013 19:05:52
Ja by som odporúčil aby ďieťa "varilo" spolu s mamou. Ale nejlepšie by bolo ísť najprv na neurológiu a keď mu nič nebude tak na psichologickú poradnu . :)

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí