45037  7. 2. 2013 16:44:35 - PetronelaK

Vlčie zrno

Dobrý deň,
cca na začiatku 4 týždňa menštruačného cyklu, sa mi na očnom viečku vytvorilo vlčie zrno. Kedže som to mala dosť začervenané a zapálené, očný lekár mi predpísal očné kvapky UNIFLOX 5 x denne jednu kvapku a očnú masť TOBRADEX 2 x denne. V 5 týždni som však zistila že som tehotná, mohli respektívu môžu nejako tieto lieky uškodiť vývoju embrya-bábätka? Strašne sa bojím aby neprišlo k nejakému poškodeniu. Respektíve môžu sa tieto lieky užívať pri takejto diagnoze na začiatku tehotenstva?

MUDr.Korda   MUDr.Korda [Oftalmolog]
Dobrý den,
testování těchto preparátů neprobíhalo na těhotných ženách, to ale platí pro téměř všechna oftalmologika. Proto je vždy v příbalové informaci varování. Nicméně nejedná se o nějak silné preparáty a navíc je množství vstřebaných látek doorganismu tak malinké, že dle mého názoru není důvod k obavám.

Komentáře uživatelů ...

PetronelaK
25. 2. 2013 11:09:25
a
PetronelaK
25. 2. 2013 11:09:32
Dobrý deň, ďakujem za odpoveď, ale ešte mám jednu otázočku vlčie zrno som liečila po zistení že som tehotná len teplými obkladmi žiadnou mastičkou ani kvapkami, a však už je to 2 týždne a vôbec nemizne, i ked mi prasklo a vytieklo kopec hnisu, ešte tam ostalo i ked menšie. Na kontrolu na očné mám ísť až o týždeň preto sa chcem ešte spýtať či je vlčie zrno nebezpečné pre bábätko a jeho vývoj kedže som na začiatku tehotenstva. Ďakujem za odpoveď.
MUDr.Korda [Oftalmolog]
5. 3. 2013 23:56:31
Pro dítě není ječné zrno nebezpečné. Jedná se o ohraničené zánětlivé ložisko. Představte si to jako akné.