45072  9. 2. 2013 21:16:15 - Alenie22

Čo robiť, aby sa nerozpadol vzťah?

Dobrý deň,
mam 21 rokov a rovnako stareho priatela,s ktorym som uz vyse 4 rokov (ale nebyvame spolu).V poslednej dobe som zacala citit,ze sa nieco deje, lebo priatel ma prestal drzat za ruku,objimat,bozkavat a pod...pred 2 dnami sa mi priznal,ze momentalne nevie,ci ma este miluje :( strasne sa ma to dotklo a velmi ma to trapi...ja som si ista,ze ho milujem a chcem s nim byt...neviem,preco ostal taky neisty...sme teraz v 3. rocniku na VŠ,takze sme v poslednej dobe boli dost vystresovani kvoli skole,skuskam,bakalarke a pod...taktiez som bola v poslednej dobe dost nervozna a stresovala som partnera kvoli obave z tehotenstva...uvedomujem si, ze som to nemala robit a je mi to luto :(ja ho ale nechcem stratit a neviem,co mam robit..vzdy, ked sa ho spytam,co ku mne citi,tak je zmäteny a nevie.Neviem,ci sa nemame spolu chvilu vidiet alebo prave naopak mu mam neustale dokazovat,ako mi na nom zalezi..proste neviem a som z toho zufala.Ked som sama doma alebo aj s nim, tak sa niekedy neovladnem a vhrknu mi slzy do oci.Vcera sme napr.boli unho a bolo citit,ze by sa so mnou aj miloval,ale nechcel to,lebo si nie je isty,ci je to spravne,ked ma pochybnosti.Lenze mna strasne rani,ked mi nechce dat bozk alebo chytit ma za ruku.Vravi,ze asi potrebuje cas,aby si to urovnal v hlave,no ja sa velmi trapim a bojim,ze ho stratim.On samozrejme vie o tychto mojich pocitoch a tiez nevie ako ma prist na to,ci ma este miluje alebo nie..naozaj neviem,ako to mam riesit a aky postoj dakujem.Bola by som najradsej,keby som mu vedela pomoct navratit tu lasku.Velmi vas teda prosim,aby ste mi poradili,lebo sa citim bezmocna...dakujem.

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
obávám se, že jedinou radu, kterou Vám dám, je pokusit se snášet onu bezmoc. Kdo ví, co bylo podnětem a zda to souvisí jen s posledním děním, ale zdá se, že partner se rozhoduje, jak ve vztahu dál. Pokud Vám dává signály, že si není jistý svými city, nechte mu prostor ať celou situaci zváží bez nějakého nátlaku. Nejistota, kterou cítíte, je jistě velmi nepříjemná, ale on Vám teď nejspíš žádné konkrétní řešení nedá. Mám pocit, že Váš přítel posuzuje co dál, opravdu s upřímnou odpovědností, tak zkuste věřit, že dělá to nejlepší, co dokáže. Nechte ho nějaký čas rozhodovat se, co dál. Pak se snažte respektovat, k čemu dojde. Byť to nemusí být zcela příjemné, nebo s tím nebudete sama souhlasit. Přesvědčovat někoho, aby Vás měl rád není příliš úspěšné. Krátké odloučení je někdy lepším ukazatelem. Hodně štěstí.

Komentáře uživatelů ...

honest4
19. 2. 2013 10:20:16
Dobrý deň, asi vás to raní, no priateľ vás podľa môjho názoru už nemiluje. Pokiaľ vám nechce dať pusu, nechce vás chytitť za ruku, povedať, že vás miluje, alebo je zmätený pri vyznávaní citov, vtedy to znamená, že láska už vychladla a ku vám si už cestu nenájde. On má podľa mňa vo svojom vnútri jasno, či vás miluje, alebo nie. Možno len kvôli vám sa snaží prehovárať sám seba, že vás stále miluje, no ak to trvá už nejakú dobu, tak to bude neúspešne. Alebo sa vám to bojí povedať, možno je mu ľúto harmonického vzťahu, ktorý by zrazu stratil. Človek, ktorý miluje neprestáva dokazovať druhej osobe, že ju má rád. A on to nerobí. Myslím, že by ste sa mali zmieriť s tým, že vás už nemá tak rád ako predtým. Nechať ho ísť, pretože čím dlhšie ho budete mať pri sebe, tým dlhšie sa budete trápiť. Sklamania patria k životu, nemôže byť všetko dokonalé. Vyplačte sa, vyrozprávajte najlepšej kamarátke a začnite odznova- bez neho. Bude to najlepším riešením. Láska a puto, ktoré ku nemu zachovávate vás po čase opustí, keď sa znovu zamilujete do toho pravého. Terajší priateľ ním nebude. Tak hore hlavu, začnite sa s tým čím skôr vyrovnávať a život bude krajší po boku toho nového, ktorý vás raz bude milovať. Veľa šťastia :)

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy