45377  21. 2. 2013 17:46:22 - Skryllex

+/- ?

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jestli jsou moje dioptrie hodnoty + nebo - pač paní doktorka mi řekla že jsme dalekozraký,ale všichni mi říkají že když nevidim do dálky jsou dioptrie - a já mám +.Můžete mi prosím poradit?

+/- ?

MUDr.Korda   MUDr.Korda [Oftalmolog]
Dobrý den,
existují dva typy dioptrické vady do dálky krátkozrakost, kdy je oko delší než by bylo optimální a koriguje se rozptylkami (-). Druhou vadou je dalekozrakost, kdy je oko o něco kratší než by bylo potřeba. Tento stav označujeme jako dalekozrakost a koriguje se spojkama (+). Vy jste skutečně dalekozraký. Se zachovalou akomodací dokážete ostře koukat do dálky i do blízka, ale až začne akomodace ochabovat (tak cca 35 let), tak pocítíte první problémy do blízka. Protože akomodace už nebude stačit ke kompenzování vady do dálky a ještě zároveň k zaostření do blízka.
Abych to shrnul. Laici okolo Vás se mýlí...dioptrie do dálky mohou být plusové i mínusové.

Komentáře uživatelů ...

Skryllex
24. 2. 2013 20:10:33
Děkuji za odpověď.A jěště jedna otázka je jisté že se mi zrak začne zhoršovat a kdyžtak jestli to bude nějak extrémní pač já bych chtěl být strojvedoucím a tam je zrak docela dost podstatná věc.D
MUDr.Korda [Oftalmolog]
24. 2. 2013 20:34:40
Zda Vás zhoršení zraku nemine záleží i na Vašem věku (ani v předchozích dotazech nebyl uveden), v podstatě... důležité je, zda můžeme očekávat ještě růst těla a s tím i růst oka, jež se obvykle zastaví v +-19 letech. Pokud je Vám cca 15 let, tak se vada může ještě malinko snížit. Uvědomte si, že zhoršení zraku do dálky je opravdu očekávatelné v dlouhodobém horizontu a půjde to řešit brýlemi či kontaktní čočkou. S korekcí bude zraková ostrost dostačující pro jakékoli povolání. Nevím, co si představujete pod pojmem "extrémní".
Skryllex
25. 2. 2013 1:16:34
Ano je mi 15 let a na strojvedoucího nemůžu mít korekci větší než +/-2D.Pod pojmem extrémní myslím jako velký nárůst dioptrií např. přes 2D. a chtěl bych se zeptat jestli jsou moje dioptrie ba blìzko nebo na dálku a zda jde nějak zjistit o kolik vy se dioptrie mohli zvýšit.Děkuji
MUDr.Korda [Oftalmolog]
26. 2. 2013 19:52:45
Je zde malá šance, že se dioptrie ještě trochu sníží v důsledku růstu. I kdyby ne, tak nikdy nebudete mít do dálky více než +1,25. V budoucnu předepsané brýle budou určeny na trvalé nošení do dálky i do blízka, ale první příznaky pocítíte do blízka (viz výše).
Skryllex
27. 2. 2013 19:29:04
Děuji vám mockrát za čas a ochotu konečně se nemusím tolik bát.