45443  24. 2. 2013 19:32:07 - honsten

Stydím se sprchovat s klukama

Dobrý den
Chci se zeptat jestli je normální že se stydím sprchovat nahý s klukama ve stejném věku jako já ? Nemám třeba rád když se mi při preventivní prohlídce na penis dívá a rodiče to vidí . Pak se hrozně stydím i před rodičema myslíte že to je v pořádku ? Předem děkuji

Mgr.Vrankova   Mgr.Vrankova [Psycholog]
Dobrý deň.
Vôbec nemusíte mať žiadne čudné pocity ohľadom hanbenia sa z nahoty. Je to úplne prirodzené, v podstate sa to v nás pestuje od malinka, takže táto vlastne neopodstatnená hanba je úplne normálna, aj pred nám známymi ľuďmi. Ak Vám to pomôže - mám to tak isto. Držte sa!

Komentáře uživatelů ...

Bader
25. 2. 2013 9:35:11
Nie ste žiadnou výnimkou. Nikto tieto "ukazovania" nemá rád. Každý sme na určité veci chúlostivý. Vaše prejavy sú normálne. I pri sprchovaní nie je dôvod sa "predvádzať". Iné je to napr. pri športe a pod. kedy spoluhráči sa už viac poznajú a berú to medzi sebou normálne.
honsten
25. 2. 2013 15:08:55
Moc děkuju za pomoc
honsten
25. 2. 2013 20:51:39
A co když se mi v té sprše stopoří ?
Bader
26. 2. 2013 5:33:50
Dá sa tomu predísť tak, že budete myslieť na iné veci a zvlášť pre vás nepríjemné, aby ste odpútal mozog na iné myšlienky. Nestresoval sa už pred sprchovaním - myslel stále na niečo čo nesúviséí so sprchovaním. Celý proces sprchovania urýchliť. Proste sa umyť a ísť preč. Pomáha i to ak sa s niekym intenzívne rozprávate ( i na nezmyselné téma ) bez prerušenia, zaujato. A ak sa to náhodu stane, netrapte sa, stava sa to , nestresujte, zakryte sa, neprejavujte kvôli tomu rozpaky ani hanbu!!! zasmejte sa - povedzte niečo ako - ZASE SA PREDVÁDZA a odídte sa obliecť.
Bader
26. 2. 2013 7:19:35
Podobná otázka už tu bola - skúste vyhľadať :http://www.livedoctor.cz/home/detail?id=21953
Nahodnyhost
5. 3. 2013 15:38:31
Odbornou odpověď tu už máš, ale stejně něco dodám. Paní psycholožka má plnou pravdu, stud se v naší společnosti pěstuje, takže je pak normální, že dost lidí se stydí. Jsou jiné kultury, kde chodí všichni nazí a tam stud neznají. Z praktického hlediska je ale dobré se toho studu zbavit. Zkus se třeba naučit chodit před rodiči nahý, třeba při cestě do koupelny a zpět. Je to jen věc návyku, poprvé možná nepříjemné, pak máš ale pocit, žes to dokázal a nic se nestalo. Když to párkrát uděláš, tak velmi rychle ti to vůbec nepřijde. Při sprchování si nedovoluj různé pocity studu a podobné myšlenky. I kdybys měl nejmenší penis z té skupiny, tak to neřeš, i kdyby kluci měli nějaké narážky. Pokud budeš zvyklý na vlastní matku, tak by ses neměl stydět ani u dětské doktorky. Jako kluk jsem se nestyděl před dospělou ženou, problém mi dělaly jen dívky stejně staré, případně sice starší, ale ne o tolik, abych je vnímal v kategorii dospělých. Nejlepší je, když se nebudeš stydět ani před stejně starýma holkama. Zjistíš, že se ti nebudou smát a nahotu budou brát zcela normálně. Holky se často stydí víc, třeba na nudistických plážích je běžné, že kluci tam jsou zcela nazí, kdežto holky mají plavky nebo spodní díl plavek, případně ve ve skupině jsou některé holky nahé, jiné v plavkách. Nepřiměřený stud dokáže dost vadit, u doktora, ale i při jiných příležitostech. Proto bych každému radil se toho zbavit - tím, že to člověk překoná.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy