45555  1. 3. 2013 13:57:32 - Elvereth

Nechuť jídlu

Dobrý den,
už pár let mám problém, že nemám chuť k jídlu a čím je to déle tím se to zhoršuje. Nebaví mě jíst, přijde mi to jako takové nutné zlo a ztráta času. Také už zhruba 10 let jím maso naprosto minimálně, jelikož jeho chuť mi zvedá žaludek a většinou ho ani nedokážu sníst. Dříve mi to připadalo všechno celkem normální, ale nyní si toho že se jídlu vyhýbám, začíná všímat moje rodina a hlavně přítel a poměrně je to znepokojuje. Nevím jestli to nazvat přímo nechutí k jídlu, ale zkrátka většinou mi po jídle není dobře, zvedá se mi žaludek nejen po jídle, ale i při myšlence že mám něco sníst. Kolikrát doufám, že si někdo nevzpomene, že jsem dlouho nejedla abych právě nemusela. Občas mi jídlo skoro nahání strach. Čím více to řeší moji přátelé, rodina či přítel tím víc jsem kvůli tomu nervózní a začínám si uvědomovat, že je to problém který budu muset řešit, jelikož začínám mít problémy s únavou, bývám často nemocná a bez nálady. Paradoxně mě baví vařit či péct ačkoliv nemám chuť to jíst. Chci jen upozornit, že nemám nějakou snahu zhubnout, moje váha je normální (163cm,55kg) ač mám možná nižší příjem než bych správně měla mít. Chtěla bych se zeptat, jak proti tomu mám bojovat a jak bych mohla zvednout svůj apetit?

Děkuji

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
nu, to je záludná otázka. Napadá mne, kdy, nebo čím, jste chuť ztratila? A také to, jak vlastně prožíváte hlad, který většinu jídel zatraktivní. To, že někteří lidé nejedí maso, je běžné, ale u všech jídel, je to poněkud neobvyklé. Pozitivní je, že Vaše váha je normální, to je vlastně velký úspěch, když Vám jídlo nechutná. Jak vlastně vypadá, když jíte a nechcete? Jíte spíše kvůli okolí? Nebo si uvědomujete, že tělo zkrátka nějakou energii potřebuje? Také mne napadá, co tomu říkají doktoři, třeba je to otázka na praktického lékaře či internistu. Vztah k jídlu a chuť obecně někdy vyjadřují chuť k životu, nebo hodnotu sebe sama. Někteří lidé se nechtějí odměnit něčím dobrým, protože si to nezaslouží. Přijdou si špatní na něco dobrého, na to, aby si jídlo vychutnali. V podobných případech je dobré probrat situaci s psychologem a řešit vztah k sobě samé. Nicméně netuším, nakolik to může být Váš případ. Je možné, že Vám jídlo jako takové, někdo něčím znechutil. Jídlo také vnímáme především čichem, může to být tedy i nějaká porucha čichového ústrojí. Doporučuji popřemýšlet a nejprve se obrátit na některého odborníka. Buď praktického lékaře, ORL (čich, chuť) nebo internistu (nevolnost). V případě psychosomatických obtíží je obvyklé nejprve definitivně vyloučit somatické poruchy.
Do té doby zkuste experimentovat s chutěmi a zjistit, jaké Vám chutnají alespoň tak, že jste ochotná takové jídlo sníst. Udržte si váhu a zkuste také přijít na to, jak to, že Vám jídlo voní, když vaříte, ale ne, když ho jíte...
Hodně štěstí.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy