45582  2. 3. 2013 15:18:24 - Pauline

Nespokojenost s postavou

Dobrý den.
Je mi 17 let.Jsme v rodině všichni silnější.Jako malé se mi smáli za mou váhu,ale postupem času jsem si postavu zlepšila.(kroužky,diety)Však po nějakém čase se to zastavilo.Nevím jestli je to genetikou,nebo čím,ale trápí mě to.Mám z toho trauma,děsí mě zážitky z dětství Nyní vážím 72 kilo a s mojí výškou mám nadváhu.Stydím se v plavkách a nedělá mi dobře se před někým svlékat.Dělám proto strašně moc ,hodně sportuji a jím zdravě.Děsí mě ,že moje kamarádky toho sní moc sladkého a tučného a já si musím hlídat vše co sním.Necítím se ve svém těle šťastná.Sním o tom,že se mi postava zlepší,ale je to vůbec vzhledem k mým genetickým dispozicím možné? Kdybych se rozhodla pro lázně ,pomohlo by to?Hradila by nějakou částku pojišťovna?Je tu nějaká možnost? Prosím o pomoc.Děkuji předem za vaše odpovědi.

Mgr.Vrankova   Mgr.Vrankova [Psycholog]
Milá Pauline.
Na Vašu otázku by som odpovedala - určite je možné schudnúť, môžete trebárs vyhľadať nejakého odborníka na stravovanie a cvičenie - vedia to skĺbiť a našiť na mieru každého človeka, tak, aby bol spokojný. Čo sa týka "lázní" - nepredpokladám, že by ich hradila poisťovňa, keďže nie ste chorá.
Ja si však myslím, že celé toto je len povrch problému, a že hlavný problém je psychický - a to s prijatím samej seba. Otázne tak je, či budete spokojná, ak budete vážiť 50kg, či nebude niečo ďalšie, prečo budete seba sekírovať. V dnešnej dobe je strašne silný kult tela, ktorému všetci podliehame. Skúste si však spísať veci, ktoré sú na Vás pekné (nie len fyzicky), pre ktoré Vás ľudia majú radi, pre ktoré máte rada sama seba. Určite ich nájdete viacero v protiváhe 72 kíl. Držte sa!

Komentáře uživatelů ...

Nahodnyhost
6. 3. 2013 21:51:57
72 kilo není zas tak moc, i když výšku neznám. Tělesná hmotnost je ale výhradně o tom, kolik člověk energie v potravě přijde a kolik jí vydá. Dosti lidí, co jsem znal, a šlo třeba i o 120kg, tak tvrdili, že nejedí, že jí velmi málo, jen dietně a přesto tloustnou. Ve skutečnosti to bylo jinak, hodně jedli, bylo tu méně pohybu v poměru k tomu jídlu. Ale zřejmě platí, že někdo tloustne snáze než jiný, co jí taky dost a pohybu třeba tolik nemá. Tělesná váha není rychlém zbubnutí, ale spíš o tom, aby si člověk váhu stále hlídal. Stačí hubnout pomaleji, ale po zhubnutí to zas nenabrat. Dost lidí zhubnout umí, jenže pak naberou ještě více, známý jojo efekt. Postava se Vám zlepšit může, zkuste omezit jídlo a přidat fyzickou námahu, nejlépe nějaký vytrvalostní sport. Na lázně mi to nepřipadá, ale možná by pomohlo jít do nějakého hubnucího kurzu něco ve stylu Ivy Málkové ap. Může to pomoci v udržení disciplíny jak ve stravování, tak ve cvičení. Jinak s 72 kg by neměl být problém sehnat chlapa, to fakt ne. To je nadváha, která většině mužů zas tak vadit nebude. Jiná možnost by byla hlídat si stravu sama (třeba dle knížek této psycholožky) a zapojit se do nějakého sportovního klubu. Na hubnutí mi přijde skvělá cyklistika a in line brusle, doplnit třeba návštěvou nějaké fitka a cvičení 1-2x týdně. Těch možností je celá řada.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy