45626  4. 3. 2013 10:10:26 - Mattej

Nadržanosť, úchylnosť a pod...

Dobrý deň.
Prosím vás nevedeli by ste mi poradiť ? Mám taký problém že som nadržaný a úchylný . Som kresťan a ja nechcem žiť takto ako žijem . Ja proste od 11 alebo 12 rokoch som začal so sebaukájaním . Preotže spolužiaci stále hovoria takéto úchylnosti , a že aby boli machri tak začali so sebaukájaním . Ja proste som bol moc zvedavý a teraz mi došlo že to je ťažký hriech . Som tak nadržaný že vlastne keĎ spím tak ja sa urobím o postel . Je mi to strašne trápne tu písať , ale ja si neviem pomôcť . To čo by sa mi malo hnusiť napr.: veci že niekoho znásilnili , tak mne sa postaví . Prosím poradte mi .

Mgr.Trileta   Mgr.Trileta [Psycholog]
Dobrý den Mattej,
to, co popisujete není rozhodně úchylné, patří to k tělesnému vývoji muže. Velmi pěkně to popsal Lukas1. Čím více si budete odpírat tělesné potřeby a "netolerovat" své tělo, tím těžší bude se myšlenkám na ně ubránit, ale zároveň je třeba nesklouznout ani do druhého extrému. Mohl by vás v této souvislosti zajímat tento odkaz: http://granosalis.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=418&mode=nested&order=0&thold=0

Komentáře uživatelů ...

Bader
5. 3. 2013 5:27:59
Sexuálna zdržanlivosť, ktorú vyžaduje kresťanstvo ( okrem manželského zväzku ) je veľmi krutá a ťažko sa dá zvládnuť. Je to boj proti prírode. Zvlášť v mladšom veku veku keď telo je sexuálne aktívnejšie sa musí nejako prejaviť. Jedným z prejavov je nočná polúcia. Je to normálne pre mladých mužov do obdobia keď začnú pravidelný sexuálny život. Nočná polúcia sa nemusí objaviť u chlapcov, ktorí masturbujú. Tým vlastne umelo telu pomôžu uvolniť sexuálne napätie. Polúcia sa ovládať nedá a je zbytočne za ňu trestať seba alebo iného. Tým sa ešte viac prehĺbi trauma z nedokonalosti, ktorú od seba mladý muž očakáva. Reagovanie vzrušením skoro na akúkoľvek otázku so sexuálnym podtónom je tiež dôsledok sexuálneho "nevybitia". Nie je to úchylka. Ste kresťan a veľmi veriaci človek, ale nemôžete vyžadovať od sa ba to čo je proti prírode. Človek bol stvorený i o sex. pudmi a tie sa musia nejako prejaviť. Skúste to chápať tak, že príroda to zariadila tak že vaše telo potrebuje občas "uvoľnenie". Telo sa vlastne chystá na úlohu otca. Trénuje, aby až príde čas mohol splodiť vo zväzku so ženou potomka. "Tolerujte" svoje telo a tým sa i vašej mysli uľaví. Nemusíte nič robiť vedome, teda vedome napr. masturbovať to by bolo proti vašej viere, ale netrestajte sa za to telo spraví samo. Potom sa ničíte i psychicky a to je asi najhorší následok.
Jesusislove
5. 3. 2013 22:29:16
Zdravým ťa brat môj ... Ak ti môžem poradiť obráť sa v tejto veci na Pána Ježiša a popros Ho nech ti s tým pomôže. Tiež som mal s tým problém, ale pre Neho nie je nič nemožné ... :) Neboj sa prísť pred Neho s hocijakým problémom, ktorý máš. Kto príchádza k nemu toho neodoženie :)... Budem sa za teba modliť, nech ťa Pán vedieť ...
Nahodnyhost
6. 3. 2013 22:32:50
Masturbace je pochopitelně rozšířená i v rámci církve či církví. Já nevím, jestli je masturbace těžký hřích. To spíš zneužívání dětí, zvl. chlapců a nebo cizoložství. Duchovní a kněží o masturbaci vědí, vědí, že to je věc velmi rozšířená. Jek mezi jejich věřícími,tak mezi duchovenstvem samým. Masturbace jde určitě trochu omezit, mít to pod kontrolou, ale není zbytečné mít přehnané výčitky. Opravdu to není totéž, jako kdybyste někoho zabil a nebo zneužil nějakého chlapce. Jestli s tím chodíte ke zpovědi, tak si najděte nějakého kněze, který bude mít shovívavější přístup. Myslím, že se najdou mnozí, kteří to budou brát rozumně.
Nahodnyhost
6. 3. 2013 22:37:28
Příspěvkem výše jsem nechtěl nějak mluvit proti Vaší víře, ani pro ni. To je mimo rámec zdejší diskuse. Ale berte věci trošku reálně a nedramatizujte to tolik. Tady může být nějaký ideál dokonalosti, ale nikdo nejme dokonalí, že. Já si nemyslím, že by křesťanská víra stála na masturbaci.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy