45646  4. 3. 2013 20:01:13 - Henx

Aspergerov syndróm?

Dobrý deň,
mám 18 rokov a v posledných troch rokoch sa u mňa vyvinulo niečo podobné sociálnej fóbii - nedokážem sa ľuďom pri rozhovore či stretnutí pozerať do očí, bojím sa chodiť na miesta kde sa vyskytuje veľa ľudí (obchody, večierky...), v škole som takmer stále pri troch spolužiakoch, pričom s ostatnými kamarátmi sa už nestýkam, pri stretnutí na ulici sa im snažím vyhýbať. Väčšinu času trávim doma písaním článkov, prípadne sa chodím prejsť do lesa. Už od narodenia som nebol moc spoločenský typ a aktívne som nenadväzoval kontakty, nemal som veľa kamarátov kvôli mojej nemotornosti a prílišnému rozprávaniu, no väčšie problémy s fungovaním na verejnosti som začal mať až v 16. rokoch. Nikdy ma môj stav príliš netrápil, no v súvislosti s jeho zhoršením v posledných mesiacoch som začal aktívne hľadať na internete možné príčiny, kde som narazil na pojem Aspergerov syndróm. Je možné, že by tento syndróm mohol za moje doterajšie správanie?

Ďakujem Vám za odpoveď.

Mgr.Trileta   Mgr.Trileta [Psycholog]
Dobrý den Henx,
u Aspergerova syndromu bývá častější, že problémy s tím, co popisujete jsou kontinuální bez větších změn. To, o čem píšete se mi zdá spíše jako možná rozvíjející se sociální fobie nebo důsledek pocitů méněcennosti a pochybování sám o sobě. Nejlépe Vám však na tuto otázku, o co by se mohlo jednat a co s tím, odpověděl psycholog při osobní návštěvě.

Komentáře uživatelů ...

Henx
4. 3. 2013 20:03:36
Ospravedlňujem sa za nesprávne umiestnenie, pri voľbe sekcie som sa pravdepodobne pomýlil. Zároveň prosím o presunutie otázky.
Henx
4. 3. 2013 20:05:08
Ospravedlňujem sa za nesprávne umiestnenie, pri voľbe sekcie som sa pravdepodobne pomýlil. Zároveň prosím o presunutie otázky.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy