45705  6. 3. 2013 22:27:38 - kaja50

Poruchy příjmu potravy

Dobrý den,
je mi 16 let a už se nějakou dobu potýkám s problémy spojené s jídlem. Ke zdravému stravování jsem měla vždycky daleko, ale moje problémy vyvrcholily okolo 12. roku života, kdy se u mě poprvé začaly objevovat příznaky mentální anorexie. Trvalo téměř 2 roky, než se tento problém poprvé vyslovila nahlas. Začala jsem se léčit a i když to bylo těžké, po nějaké době jsem se dostala na normální váhu. Tím ale moje problémy zdaleka neskončily. Začala jsem se záchvatově přejídat, a to velice intenzivně. Během několika minut jsem schopna sníst neuvěřitelné množství jídla (např. 15 rohlíků, kostku másla a čokoládu). Tyto záchvaty se stále opakují a mě to neuvěřitelně ničí. Zhroutilo se mi všechno, na čem jsem dlouhou dobu pracovala, najednou zjišťuji, že nemám vůbec nic, co by mě drželo při životě. Záchvatově se přejídám už 2 roky a zatím jsem nezaznamenala nějaký výraznější posun dopředu. Posledních několik měsíců jsem se naučila uvolňovat to napětí ještě jiným způsobem. Každý večer si do koupelny vezmu žiletku a řežu se po rukách, nohách i zádech. Nejsem na to pyšná, vím, že je to špatné, ale pomáhá mi to uvolnit všechen tlak, který se ve mně za tu dobu nahromadil. Potřebovala bych nalézt nějaký návod, jak se mám všech těch problémů zbavit. Srdečně vám děkuji za zodpovězení tohoto dopisu, jsem velice vděčná za to, že se mými problémy vůbec někdo zabývá.

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
návod Vám bohužel poskytnout nedokážu. Velmi snažně Vás však prosím, abyste se se svými problémy svěřila psychiatrovi, nebo dětské lékařce. Problémy, které uvádíte, mohou výrazně ovlivnit celý Váš další život. Jak zdravotně, tak psychicky. Je jistě těžké se komukoliv svěřit, ale věřte, že Vaše problémy se dají řešit, jen je potřeba se dostat k těm správným lidem.
Na mentální anorexii i bulimii je vhodná například rodinná psychoterapie a poskytuje ji několik specializovaných center. Většina psychologů s Vámi ale bude ochotna pracovat pouze za předpokladu, že nejprve navštívíte psychiatra. Ten zváží, zda je možné spolupracovat ambulantně (docházením), nebo zda je potřeba hospitalizace (někdy chtějí lékaři mít zkrátka jistotu, že budete v pořádku).
Ještě jednou se opravdu přimlouvám, abyste problémy řešila s odborníky. Pokud budete chtít, můžete mi napsat na martin.zajic@bez-tize.cz a já Vám zkusím poradit konkrétní pracoviště.
Díky předem za pochopení. Vše je ve Vašem zájmu.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy