45773  10. 3. 2013 13:46:42 - bebecko

Schizofrenie

Dobrý den,
potřebovala bych prosím poradit. Domnívám se, že moje matka trpí schizofrenií. Její matka měla stejné problémy a postupem času se zhoršovaly. Každý víkend neustále něco řeší. Střídají se výkyvy nálad- stresu, deprese, plačtivosti apod. Řekla bych, že je to taky vlivem toho, že nemá žádné koníčky a po práci sedí u PC. Neustále mě i mého otce napadá nějakýma hloupostma. Otci chodí mu do e-mailů, telefonů apod. a říká mu co má dělat, jak to má dělat v práci a proč to dělá. Když si otec změnil heslo od e-mailů, začala jej znova napadat. Otec to nese těžko. Řekla bych, že má pevné nervy, ale srdce jenom jedno. Několikrát málem dostal infarkt a ona stejně řekla, že to jen hraje apod.. Možná je to z části podmíněno úmrtím její matky, nebo tím, že její otec žije dlouhá léta se svou druhou rodinou a o ní se nezajímá. K okolí se chová naprosto normálně, ale k nám doma ne. Ale dalo by se říci, že ke spoustě lidem má nějaké výhrady- tzn. podle mě nemá mnoho kamarádů. O své tchýni říká, že to s ní stejně nemyslí dobře. Problémem je, že je učitelka a o svou práci by nejspíše přišla. Obávám se, že ani k doktorovi bychom ji nedostali. Poraďte mi prosím co s tím mám dělat. Už nevím jak dál. Zkoušela jsem všechno možné, ale ona je paličatá a nenechá si nic říct.Tato situace se odehrává už od doby co jsem se narodila, ale řekla bych, že je to čím dál horší. Je to schizofrenie? Jaký tip? Děkuji moc za odpověď.

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
schizofrenie je poměrně závažné onemocnění, zasahující mnoho stránek osobnosti a neodvažuji se ji potvrdit z Vašeho popisu, charakteristické projevy bývají odlišné. Spíše mne napadají lehčí poruchy osobnosti, což vlastně znamená zvýraznění některých charakterových rysů. Ty doprovázejí i obyčejné stárnutí, kdy se určité osobnostní rysy zvýrazňují s postupujícím věkem. Nepíšete, kolik mamince je. Pokud však maminka funguje v práci dobře, není se proč obávat jeho ztráty. Jak píšete, s okolím komunikuje normálně, mezi chováním doma a jinde, by u schizofrenie či počínající demence, nebyl velký rozdíl.
Doporučuji v každém případě konzultovat její stav s psychiatrem. Pokud nebude chtít přijít sama, jděte jen vy, nebo tatínek. Je možné, že jí něco trápí, také by asi pomohla párová psychoterapie, pokud se problémy týkají především Vašeho rodinného soužití.
Zkuste ji požádat, zda by kvůli Vám někam nezašla, protože Vás trápí její stav a máte o ni starost.
Musíte však respektovat, že ochotu něco měnit, musí mít především ona sama.
Hodně štěstí.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy