45893  16. 3. 2013 11:05:28 - Woerfin

Výčitky hanba

Dobrý deň.
Mám 20 rokov a už niekoľko rokov mám ten istý problém a neviem si sním rady. Môj problém spočíva v tom že si úplne všetko vyčítam a dokážem sa tým pekne dlho trápiť, a to aj situácie čo som zažil aj roky dozadu proste si na to spomeniem a začne ma to trápiť začnem sa hanbiť a vyčítať si to ba dokonca ak som svedkom nejakej nepríjemnej situácie tak ja sa začnem cítim úplne blbo. Ešte dokonca ak aj idem do baru, opijem sa, ráno sa zobudím a tie útržky čo si pamätám z celej noci všetky tie opilecké reči a trápne situácie ma začnú trápiť a hanbím sa sám za seba. Začal som aktívne cvičiť aby som nemal čas na to myslieť alebo sa tým zaťažovať no stačí mi úplná chvíľka nič nerobenie a začnú sam automaticky vynárať staré trápne spomienky ešte niekedy aj z detstva pripadá mi to totálne choré a neprirodzené že sa ubíjam aj hlúposťami z detstva mám pocit že mi nič nepomáha, hádam mi tu budete vedieť pomôcť. To je zhruba asi môj problém lepšie to opísať neviem. Za vašu odpoveď a radu vopred veľmi pekne ďakujem.

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
nejprve dovolte mi Vám pogratulovat. To, že jste začal něco aktivně měnit, je hlavním krokem k vyšší spokojenosti. Fyzická aktivita navíc posiluje sebevědomí, které máte možná o něco snížené. Zkuste více respektovat sám sebe, pokud jste tolerantní k chybám lidí v okolí, naučte se být tolerantní sám k sobě. Pokud Vám to život již příliš komplikuje, doporučuji se domluvit s psychologem na nějaké spolupráci. Respektovat svá vlastní rozhodnutí z minulosti (byť pozdějším pohledem se mohou zdát špatná), znamená důvěřovat sám sobě. V daný moment jste se nějak rozhodl a pozdější náhled neznamená, že to byla chyba. Stud a zahanbení lidé většinou pociťují, když si před okolím připadají špatně, malí, hloupí, nemusí to nijak souviset s logikou a reálnými pohledy okolí. Cvičení Vaší sebedůvěře prospěje, jistě však pomůže i návštěva psychologa. Je to problém, se kterým se dá pracovat. Budu Vám držet palce.

Komentáře uživatelů ...

Woerfin
16. 3. 2013 11:06:40
Chcel by som sa ospravedlniť ale tento článok som dal do zlej kategórie, dal by sa presunúť?
Woerfin
20. 3. 2013 17:22:05
Ďakujem za vašu odpoveď. Aj som chcel ísť navštíviť psychológa ale nejako som to odkladal, no keď čítam vašu odpoveď tak ku nemu pôjdem hneď budúci týždeň ešte raz ďakujem veľmi pekne.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy