45957  18. 3. 2013 17:47:31 - wallace

Lhaní

Dobrý den,
lžu mámě i když nevím proč i když vim že ona ví že lžíce a já vím že ona to ví lžu kvůli banalnostem. A naposled mi řekla že se mnou skončila. Já nejsem s.ině,ale prostě lžu a ani nevím proč. Máma říkala, že mi odpustí všechno kromě lhaní. Nevíte proč lžu a jak to napravit??

Mgr.Zajic   Mgr.Zajic [Psycholog]
Dobrý den,
proč lžete netuším. V jakých situacích jí říkáte pravdu? Lidé mají většinou ke lhaní nějaký důvod. Děti lžou o známkách ve škole, ale ne o tom, co měly k obědu. Dospělí lžou o tom, co sami dokázali, ale nikoliv o tom, v kolik šli spát.
Zaujala mne Vaše věta: Máma říkala, že mi odpustí všechno, kromě lhaní. A vy jí lžete. Znamená to, že chcete, aby Vám neodpustila? Že chcete, aby na Vás byla naštvaná?
Myslím, že nejjednodušší je si s ní popovídat. Když jí řeknete, že lžete, bude to stále lhaní? "Ahoj mami, dneska jsem měla k obědu řízek, ale není to pravda." Je to lhaní?
Dospívající lidé často porušují pravidla a dohody, aby si dokázali, že mají svou hlavu, svou svobodu, testují, že hranice vytyčené někým jiným existují, či nikoliv. Třeba se od maminky chcete natolik oprostit, že jí nechcete říkat svou pravdu a potřebujete jí říct cokoliv jiného. Pak by mne napadlo, v čem se chcete natolik od ní oprostit a zda Vaše chování odpoutávání opravdu potvrzuje.
Možná by nebylo od věci si podobné otázky vyjasnit i s nějakým psychologem. Ale je možné, že na odpovědi přijdete po čase sama.
Pokud máte maminku ráda, zkuste jí alespoň občas udělat "prázdniny". Stanovte si dobu, kdy jí necháte zregenerovat, aby měla další síly na společné debaty.
Hodně štěstí

Komentáře uživatelů ...

Bader
19. 3. 2013 10:44:21
Je to vaša zlá vlastnosť. Určite sa jej dá zbaviť. Ak to ozaj chcete tak ako ste to napísala sem povedzte to mamke. Zdôverte sa jej. Nie preto, že by vám neodpustila, ale preto, že sa toho zlozvyku chcete zbaviť. Ste perfektná, že to chcete zmeniť. Mamka je vlastne najbližšia osoba na svete vám v tom bude určite oporou a zároveň určitým spôsobom bude dohliadať na aby, sa to opakovalo čo najmenej. Držím vám palce.
wallace
20. 3. 2013 17:36:12
Prosím vás já jsem mužského pohlaví...
Bader
20. 3. 2013 20:06:04
Ospravedlňujem sa zle oslovenie a požitie ženského rodu. To asi tým neurčitým nickom. Obsah odpovede, ale platí i pre vás. Verím, že vás to neurazilo.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy